1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelevat jatkoa Start-sopimukselle

Yhdysvallat ja Venäjä ovat aloittaneet ensimmäisen kierroksen neuvotteluissa, joilla etsitään korvaajaa kylmän sodan aikaiselle Start-sopimukselle. Suurvaltojen ydinasevarustelua säätelevä sopimus umpeutuu joulukuussa. Maitten presidentit neuvottelevat uudesta sopimuksesta heinäkuussa Moskovassa.

Ulkomaat
Yhdysvaltain neuvottelijat saapuivat neuvottelupaikalle Moskovassa.
Yhdysvaltain neuvottelijat saapuivat neuvottelupaikalle Moskovassa.Reuters-TV

Uudet Start-neuvottelut ovat keskeinen osa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman pyrkimyksiä saada maansa kireät Venäjän-suhteet uudelle uralle. Hän toivoo tuloksia jo ennen heinäkuuta, jolloin hän matkustaa Moskovaan tapaamaan virkaveljeään Dmitri Medvedeviä.

Venäjälle neuvottelut merkitsevät tasaveroista strategista asemaa Yhdysvaltain rinnalla. Tarkkailijoiden mukaan asia on erittäin tärkeä maalle, joka pyrkii kasvattamaan rooliaan maailmanpolitiikassa.

Jo viime viikolla Venäjän ulkoministerit Sergei Lavrov ja Hillary Clinton vaihtoivat käsityksiään ydinaseriisunnasta tavatessaan Washingtonissa, mutta varsinaiset neuvottelut alkoivat tiistaiaamuna Moskovassa suljettujen ovien takana. Kokous kestää kaksi päivää. Venäjän ulkoministeriö ei ole tiedottanut kokouksen sisällöstä, eikä lehdistötilaisuuttakaan ole tässä vaiheessa vielä odotettavissa.

Neuvottelijoilla on monta haastetta

Startin seuraajasta ei päästy presidentti George Bushin aikana neuvottelemaan lainkaan, ja monet samat kompastuskivet ovat yhä olemassa Yhdysvaltain presidentinvaihdoksesta huolimatta. Venäjä esimerkiksi haluaisia rajoittaa sekä ydinkärkien että rakettien ja niiden kuljettamiseen käyvien lentokoneiden määrää, mutta Yhdysvallat keskittyisi vain laukaisuvalmiisiin ydinkärkiin.

Sopimusta vaarantavat myös Yhdysvaltain torjuntaohjukset ja ohjustutka, jotka se aikoo sijoittaa Tshekkiin ja Puolaan Venäjän ankarasta vastustuksesta huolimatta. Yhdysvaltain mukaan hanke on suunnattu Iranin uhkaa vastaa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters,YLE Uutiset

Lue seuraavaksi