Enemmistö ruotsalaisista haluaisi uuden euro-kansanäänestyksen

Tuore mielipidemittaus kertoo, että niukka enemmistö ruotsalaisista haluaisi uuden kansanäänestyksen siirtymisestä euroon. Ruotsin Kansanpuolueen tilauksesta tehdyssä mielipidemittauksessa 51 prosenttia haastatelluista kannatti uutta kansanäänestystä ja 44 prosenttia vastusti sitä.

Ulkomaat

Ruotsalaiset torjuivat liittymisen EU:n rahaliittoon ja siten myös eurovaluutan vuoden 2003 kansanäänestyksessä. Tuolloin 56 prosenttia vastusti ja 42 prosenttia kannatti euroa. Euron kannattaja oli myös tuolloinen sosialidemokraattinen pääministeri Göran Persson.

Viime viikolla tehdyn mielipidetiedustelun mukaan 55 prosenttia Ruotsin sosialidemokraateista kannatta nyt euroa. Tiedusteluun vastasi noin tuhat ruotsalaista. Ruotsin hallituksessa istuva Kansanpuolue on ajanut aktiivisesti uutta kansanäänestystä eurosta.

Vahvinta euron kannatus on nuorten äänestäjien keskuudessa. 16-29 vuotiaista 56 prosenttia ottaisi euron käyttöön Ruotsissa.

Viime kuussa Ruotsin television toimeksiannosta tehty mielipidetiedustelu oli ensimmäinen, jossa enemmistö ruotsalaisista kannatti euroon liittymistä.

Maailmaa ravistelevan talouskrisiin arvellaan olevan yksi syy ruotsalaisten enemmistön kääntymiselle euron kannalle.

Lähteet: Reuters, AP