Taideskandaalit kuohuttavat Ruotsia

Ruotsissa taideopiskelijat ovat olleet kevään aikana otsikoissa lukuisten skandaalien takia. Osa tempauksista on johtanut poliisitutkintaan ja syytteisiin - yhteisenä nimittäjänä on ollut halu herättää keskustelua yhteiskunnallisista aiheista. Viimeinen tapaus koskee asunnottomille rakennettua taloa, jolla ei ole rakennuslupaa.

kulttuuri
Poliisi kantaa naista
Taideopiskelija Anna Odellin tempaus, jossa hän esitti psykkisesti häiriytynyttä, aiheutti kohun Ruotsissa.YLE

Ruotsalaisten kulttuuriskandaalien sarja alkoi videoteoksella, jossa graffititaiteilija Nug spreijaa metrovaunun mustalla maalilla.

Toinen kohu aiheutui taideopiskelija Anna Odellin tempauksesta, jossa hän esitti psykkisesti häiriytynyttä, jonka poliisi otti talteen voimatoimin sillan kaiteelta. Odell halusi herättää toimillaan ihmiset ymmärtämään suljetun psyykkisen osaston arjen.

- Minä, tai kukaan muukaan Taideteollisessa korkeakoulussa ei olisi uskonut, että tästä syntyisi tällainen meteli. Se kertoo paljon yhteiskunnasta jossa elämme ja siksi, vaikka se onkin ollut raskasta, on kaikki ollut mielestäni kiinnostavaa ja tärkeää.

Anna Odell on saanut useita syytteitä tempauksestaan, muun muassa viranomaisen harhauttamisesta

Victor Marx sai potkut Kuninkaallisesta taideakatemiasta rakennettuaan lopputyönään kolmikerroksisen talon asunnottomille tukholmalaisen sillan juureen - tietysti ilman lupia ja vastoin kaikkia sääntöjä.

Syytteet ovat vielä poliisin harkinnassa.

Victor Marxin mukaan yhteiskunnassa on liikaa byrokratiaa ja ahdistavia määräyksiä.

- Uskon, että ihmiset haluavat auttaa toisiaan ja vaikuttaa elinolosuhteisiinsa myönteisesti. Se on kuitenkin uskomattoman vaikeaa, hyvin virkavaltaista, paljon lupia ja hankalia virkateitä. On vaikeaa saada asioita toteutumaan. Kaupunkikuvamme on uskomattoman tarkasti ohjattu, Marx toteaa.

Ruotsalainen taide-elämä on saanut laman myötä yhteiskunnallisen sävyn, näin on käynyt aiempienkin taloudellisten taantumien yhteydessä.

Lähteet: YLE Uutiset / Petteri Väänänen