Finnit eivät ole vain teinien ongelma

Teini-iässä lähes jokainen meistä painii finniongelman kanssa. Pieni osa ihmisistä kuitenkin kärsii aknesta lähes koko elämänsä ajan. Lappeenrannan johtava lääkäri Pekka Keränen kertoo aikuisiän finniongelmista ja niiden hoidosta.

Finni Kuva: YLE Etelä-Karjala

Naisista noin viisi prosenttia ja miehistä noin kolme prosenttia kuuluu ryhmään, joka kärsii aknesta vielä keski-iässäkin. Toinen aikuisiässä finneistä kärsivä ryhmä ei kärsi aknesta, vaan heidän ongelmansa on ns. ruusufinni. Yleisempi näistä kahdesta on tavallinen akne.

Finnejä ei koskaan pitäisi puristella, vaan mieluummin niitä tulisi hoitaa puhdistusaineilla. Nykyisin niitä on useita erilaisia. Jos puristelun himo kuitenkin kasvaa ylitsepääsemättömäksi, tulisi finni saada kokonaan tyhjäksi ja puhdistaa se välittömästi, ettei se pääse tulehtumaan. Erityisen varovainen tulee olla jo punoittavan, tulehtuneen finnin kanssa.

Vaikeasta aknesta kärsiville on olemassa hoitokeinoja, mm. lääkitystä. Apua voi hakea ihotautilääkäriltä tai vaikkapa kosmetologilta.

Yleinen uskomus on, että suklaan, rasvaisen ja masuteisen ruuan syöminen aiheuttaisi finnejä. Johtava lääkäri Pekka Keränen kuitenkin kumoaa tämän uskomuksen.

- Tutkimus puhuu sitä vastaan, että ruokavaliolla olisi kovinkaan paljon merkitystä. Puhutaan, että mausteiset ruuat, suklaa ja myöskin hikoilu aiheuttaisivat finnejä, mutta yhteys ei ole kovin selvä.