Koe uusi yle.fi

Vastaanottokeskuksen päätös saa odottaa Kouvolassa

Kouvolan kaupunginhallitus lykkäsi toistamiseen päätöstä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamisesta. Vastaanottokeskusta on alustavasti kaavailtu Valkealan entiseen sairaalaan.

vastaanottokeskukset
turvapaikanhakija
Yle

Kaupunginhallitus päätti eilisessä kokouksessa siirtää käsittelyn kesäkuulle, koska asiassa ei ollut vielä käytettävissä kaikkien valtuustoryhmien mielipidettä.

Te-keskus on esittänyt 150-paikkaisen pakolaiskeskuksen perustamisesta Kouvolan ja Iitin alueelle. Kaupunki on aiemmin sälyttänyt projektin vetovastuuta Suomen Punaiselle Ristille.

Kaakkois-Suomen TE-Keskus on esittänyt 150 paikkaisen pakolaiskeskuksen perustamista Valkealaan.

SPR auttaa turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa

Suomessa on tällä hetkellä aikuisille tarkoitettuja vastaanottokeskusyksiköitä lähes 20 ja sen lisäksi alaikäisille ja lapsille tarkoitettuja perheryhmä- ja tukikoteja lähes 40. Paikkoja näissä yksiköissä on 4220 ja asukkaita tällä hetkellä on noin 4000. Merkittävä osa turvapaikanhakijoista asuu lisäksi yksityismajoituksissa ja on vain kirjoilla vastaanottokeskuksissa.

SPR:llä on ollut turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia jo 90-luvulta asti, jolloin turvapaikanhakijoita alkoi tulla Suomeen enenevässä määrin. Sillon SPR laittoi pystyyn koko vastaanottojärjestelmän, sillä viranomaisilla tällaiseen ei ollut valmiuksia.

- Sen jälkeen tilanne on muuttunut niin, että osa näistä keskuksista on kuntien ylläpitämiä. Lisäksi meillä on valmiuissopimus sisäministeriön kanssa, eli me pyrimme auttamaan viranomaisia laittamaan pystyyn nopeallakin aikataululla tällaisia vastaanottokeskuksia, jos pakolaismäärät yhtäkkiä kasvavat nopeasti, sanoo SPR:n pakolais- ja maahanmuuttotyön päällikkö Leena-Kaisa Åberg

Vastaanottokeskuksia tarvitaan jatkuvasti lisää. Olemassa olevien vastaanottokeskusten käyttöaste on tällä hetkellä liki sata prosenttia. Turvapaikanhakijoiden määrä lähti kasvuun viime syksynä ja edelleen kuukausittain Suomeen on saapunut noin 500 turvapaikanhakijaa.

- Onneksi hakijamäärät ovat nyt hieman tasaantuneet ja tulijoita on tällä hetkellä noin 400. Viranomaisten turvapaikkahakemusten käsittely on tällä hetkellä hyvin hidasta, joten senkin vuoksi hakijoiden majoitusajat ovat pidentyneet ja tarvetta uusille yksiköille on, kertoo Leena-Kaisa Åberg.

Vastaanottokeskuksille vaikea löytää paikkaa

Näillä turvapaikanhakijamäärillä vastaanottokeskuksia tarvittaisiin lisää 1 per kuukausi. Leena-Kaisa Åbergin mukaan vastaanottokeskuksille on ollut suhteellisen vaikea löytää paikkaa.

- Onneksi ihmisten vastustus on alkanut pikkuhiljaa laantua, kun on saatu tietoa lisää ja on ymmärretty mistä tässä on oikein kysymys, toteaa Åberg

Uudet asiat herättävät monissa pelkoja ja epäluuloja, kun asioista ei tiedä tarpeeksi. Joissakin paikoissa on jouduttu käymään paljonkin keskusteluja paikallisten asukkaiden kanssa, mutta toisenlaisiakin kokemuksia on.

- Esimerkiksi paikalliset asukkaat ovat ryhtyneet toimimaan yhdessä vastaanottokeskusten kanssa ja järjestäneet esimerkiksi vapaaehtoistoimintaa viemällä nuoria vaikkapa urheiluharrastuksiin, sanoo Åberg

Käynnistäminen ei ole yksinkertaista

Ihan hetkessä ei vastaanottokeskusta laiteta käyntiin, vaan alkuun käynnistys vaatii paljon hallinnollisia toimia mm. budjettiasioita ja toimintasuunnitelmia. Lisäksi kiinteistöjä täytyy mahdollisesti muokata, jos niitä ei alunperin ole tarkoitettu tällaiseen toimintaan.

- Yksi hyvin tärkeä asia on luoda turvapaikanhakijalle mahdollisuus valmistaa itse omat ruokansa, joten joissain kiinteistöissä joudutaan rakentamaan mahdollisesti keittiöitä. Lisäksi on tietysti henkilökunnan rekrytointi. Tällaiseen 100-150 paikkaiseen keskukseen täytyy palkata 10-15 työntekijää, jotka yleensä pyritään rekrytoimaan lähialueilta, luettelee Leena-Kaisa Åberg

- Tällainen turvapaikanhakukeskus tuo myös resursseja paikkakunnalle. Kunnostus ja remontointi työllistää ihmisiä ja tavarahankinnat pyritään tietysti tekemään aina lähialueilta, lisää Åberg

Lisäpaikkoja tarvitaan kipeästi

Uusia vastaanottokeskuksia tarvitaan Suomessa tällä hetkellä todella kipeästi. Jotkut vastaanottokeskuset ovat olleet viime aikoina ääriään myöden täynnä ja se aiheuttaa stressiä niin asukkaille, kuin henkilökunnallekin.

- Valkealan suuruinen keskus toisi kaivattuja lisäpaikkoja niin, että voimme siirtää nopeasti maahan tulevia asukkaita näihin keskuksiin, eikä synny "tukoksia", sanoo Åberg

Viranomaiset Suomessa päättävät mihin näitä vastaanottokeskuksia perustetaan ja missä tahdissa. SPR on viranomaisten tukena auttamassa näiden vastaanottokeskusten perustamisessa, jos viranomaisilta ei löydy resursseja.

Lähteet: YLE Kymenlaakso