1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Muotovalokuvaajan kuva syntyy kameralla ja tietokoneella

Muotokuvaaja Mikaela Löfrothille Hämeenlinna on runsaudensarvi. Kaupungissa on paljon kohteita joita voi käyttää taustoina kun hän kuvaa hääpareja, opintonsa päättäviä tai muita muoto- ja henkilökuvia.

Hämeenlinna
Valokuvaaja Mikaela Löfroth
Valokuvaaja Mikaela Löfroth joutui vaihteeksi itse kuvattavaksi.YLE / Miki Wallenius

– Hämeen vanhassa linnassa kuvasin viime vuonna paljon. Myös Vanajanlinna on hyvä kohde, Mikaela kehuu. Kamera on räpsähdellyt myös Aulangolla ja kaupunginpuistossa.

Hääkuvien trendi on 2000-luvulla ollut ulkona kuvaaminen. Niinpä pareja ikuistetaan rantamaisemissa, puiden siimeksessä ja vanhojen rakennusten seinustoilla.

– Ulkona kuvaaminen on helpompaa koska digikamera on kevyt ja sillä näkee heti mitä on tekemässä, olivatko hääparin silmä auki vai kiiinni.

Koulutus Vaasassa, työ Hämeenlinnassa

Mikaela Löfroth kouluttautui ammattikuvaajaksi Vaasassa. Hämeenlinnan hän päätyi kun sai alan piireissä kuulla, ettei kaupungissa ollut enää muotokuvastudiota.

– Muutaman nimekkään valokuvaajan siirryttyä eläkkeelle Hämeenlinnassa ei ole ollut isoa kuvaamoa. Niinpä täkäläiset ovat käyneet kuvauttamassa itseään joko Tampereella tai Helsingissä, tietää nykyisin Turengissa asuva Mikaela.

Toukokuun lopulla Mikaelan studiossa käyvät tuoreet ylioppilaat. Nuorilla naisilla on nykyään jo selvä kuva päässään miltä he haluaisivat näyttää. Nuoret miehet tulevat enemmän velvollisuuden takia.

Kuvaaja voikin ottaa nuorista kuvia eri tarkoitusta varten.

– Kyllä se mummollekin sopiva kuva otetaan, koska niitä kysytään.

Perinteisiä pönötyskuvia monikaan nuori ei itsestään halua. Kuvissa pitää olla ideaa ja jopa vauhtia. Oma persoona pitää näkyä, musiikkia harrastavilla voi olla mukanaan kitara tai viulu.

– Mutta kuva ei ole vielä valmis napin painalluksen jälkeen, vaan sitä pitää käsitellä.

Kuvankäsittely on arkipäivää

Kuvankäsittelyohjelman hallinta onkin valokuvaajalle tärkeä taito. Siinä poistetaan silmäpusseja, hoikeennetaan vähän vartaloa ja paranneella ihoa. Näin on tehty valokuvaamoissa aina. Tekniikka antaa nyt vain huimia mahdollisuuksia.

Niinpä Mikaelan tietokoneella nuori tyttö voi saada siivet selkään. Lisäämällä kuvaan ”pöhinää” voidaan siitä saada tredikäs.

Mikaela koettaakin löytää tasapainon taiteen tekemisen ja asiakaspalvelijan rooli välillä.

– Olen asiakaspalvelija luovassa työssä. Vierastan sanaa taiteilija, tokaisee 28-vuotias Mikaela Löfroth.

Entä näkyykö lama? Tingitäänkö 85 euron muotokuvasta ?

– Tässä vaiheessa on vielä vaikeaa sanoa, mutta kesän jälkeen sen tietää. Digiajan myötä on tullut sitäkin, että serkku voi ottaa kuvat kun sillä on se digikamera.

Mikaelan ottamia kuvia kun katsoo, on helpompi ymmärtää, että tarvitaan muutakin kuin se kamera.

Lähteet: YLE Häme / Miki Wallenius

Lue seuraavaksi