Guantanamon sulkeminen vastatuulessa

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman suunnitelma Guantanamon vankilan sulkemiseksi on kohdannut vakavan takaiskun. Obaman liittolaiset demokraattienemmistöisessä senaatissa eivät halua myöntää Obaman vaatimaa rahoitusta, koska senaattorien mukaan suunnitelma vankien sijoittamisesta on vielä selkiytymätön.

Ulkomaat
Piikkilangoin vahvistettu aitaa Guantanamon "Camp Six" -osassa
EPA / Mandel Ngan / Pool

Presidentti Barack Obaman poliittiset takaiskut Guantanamon sulkemisjulistuksen jälkeen jatkuvat. Nyt senaatin demokraattiveljet ja -sisaret ovat asettumassa vastustamaan Obaman esitystä Guantanamon sulkemisen rahoituksesta.

Guantamanon sulkeminen vaatii alkuvaiheessa 80 miljoonaa dollaria. Demokraattisenaattorit ovat vastahankaisia, koska heidän mukaansa suunnitelma Guantanamon vankien sijoittamisesta ei ole uskottava. Rahapyynnön pelätään olevan tyhjän päällä.

Presidentti Obaman tiedottajan Robert Gibbsin mukaan kongressin kanssa on nyt sovittu, että tarkempi suunnitelma sulkemisoperaatiosta ja sen vaatimista rahoista toimitetaan senaatille pikapuoliin.

Presidentti Barack Obama on sitoutunut sulkemaan Guantanamon laivastotukikohdassa olevan vankilan ensi vuoden alkupuolella.

Obama on jo aiemmin kärsinyt poliittisia tappioita Guantanamo-politiikassaan. Hän suututti viime viikolla ihmnisoikeusaktivistit muutettuaan kantansa Guantanamo-vankien oikeudelliseen kohteluun. Obama päätti jatkaa arveluttavien erityistuomioistuinten toimintaa.

Lähteet: AP, AFP