Hammastikkukin tavallista hoitoa parempi alaselkäkipuihin

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan hammastikulla annettava ”valeakupunktio” lievittää pitkittyneitä alaselkäkipuja tehokkaammin kuin tavallinen hoito. Myös varsinainen akupunktio on tavallista hoitoa parempaa.

terveys
Akupunktioneula painetaan ihoon.
YLE

Jotta yksi potilas saisi käytännössä merkittävän ja kestävän hyödyn akupunktiosta tai valeakupunktiosta, niillä pitää hoitaa kahdeksan potilasta, tutkijat kirjoittavat Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 638 pitkäaikaisista alaselkäkivuista kärsivää potilasta. Heitä hoidettiin joko perinteisellä akupunktiolla, yksilöidyllä joka kerta hieman erilaisella akupunktiolla, hammastikulla tehtävillä lumepainalluksilla tai tavanomaisella hoidolla. Tavanomainen hoito tarkoitti tulehduskipulääkkeitä, fysioterapiaa ja muita hoitoja, joita potilaiden omat lääkärit olivat heille määränneet.

Akupunktiopisteisiin annettu hammastikkuterapia ja varsinaiset akupunktiohoidot vähensivät selkäkipuja ja paransivat potilaiden toimintakykyä enemmän kuin tavanomaiset hoidot. Tämä havaittiin vielä vuoden kuluttua hoitojen aloittamisesta.

Tulokset osoittavat selvästi tavanomaisen hoidon huonouden suhteessa akupunktiohoitoihin. Lisäksi tulokset herättävät kysymyksen akupunktion vaikutusmekanismista. Jos hammastikun painallus auttaa yhtä paljon kuin perinteinen kiinalainen akupunktio, hoitojen teho voi pitkälti selittyä lumevaikutuksella.

Toisaalta tylpillä neuloilla tehtäviä akupunktiomenetelmiä on kuvattu 2 000 vuotta vanhoissa akupunktioteksteissä, joten niiden vaikutus saattaa olla sama kuin varsinaisen akupunktion.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim