Japani sulkee lisää kouluja sikainfluenssapelon vuoksi

Osakan ja Koben kaupungeissa Japanissa on suljettu kaikki yli 4 000 koulua ja lastentarhaa sikainfluenssan leviämisen pelossa. Luku on kaksinkertainen maanantaihin verrattuna. Sikainfluenssaan sairastuneiden japanilaisten määrä on kasvanut viikonlopun neljästä 176:een.

Ulkomaat

H1N1-virusta on todettu kahdessa koulussa. Viruksen uskotaan levinneen Kobesta Osakaan koululaisten välisessä lentopalloturnauksessa. Kobeen viruksen toi ulkomailla matkaillut kaupunkilainen. Kaikkien tartuntojen alkuperää ei kuitenkaan ole kyetty selvittämään.

Asiantuntijat varoittavat, että tartuntoja on piakkoin odotettavissa myös muun muassa Tokiossa. Siellä epidemia olisi erityisen pulmallinen, koska asukkaita on pienellä alueella 36 miljoonaa.

Viranomaisten mukaan paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä, sillä sikainfluenssa ei vaikuta tavallista kausi-influenssaa tarttuvammalta. Yksikään tartunnosta ei ole myöskään aiheuttanut hengenvaaraa Japanissa.

Terveysministeri Yoichi Masuzoe on jo sillä kannalla, että lentokenttien karanteenimääräyksiä voitaisiin höllentää. Koulut kuitenkin aiotaan pitää suljettuna ainakin tämän viikon ajan, ja yrityksiä on kehotettu välttämään liikematkoja myös kotimaassa.

Uusien tartuntojen vuoksi Japani nousi neljänneksi maaksi sikainfluenssatilastossa. Eniten tartuntoja on Meksikossa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Kaikkiaan tartuntoja on todettu noin 8 500 lähes 40 valtiossa. Henkensä on menettänyt 74 ihmistä.

Thaimaassa tutkitaan parhaillaan, oliko siellä maanantaina kuolleella saksalaisella turistilla sikainfluenssa. Jos tartunta varmistuu, kuolonuhri on Thaimaan ensimmäinen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters