Ahmadinejadille kolme haastajaa vaaleihin

Iranin perustuslakia valvova Valvojien neuvosto on hyväksynyt kolme ehdokasta presidentinvaaleihin. He haastavat istuvan presidentin Mahmoud Ahmadinejadin 12. kesäkuuta pidettävässä äänestyksessä. Kaksi haastajista tunnetaan maltillisina poliitikkoina.

Ulkomaat
MIr-Hosein Musavi kuvattuna ennen vaaleja kampanjajulisteensa edessä
EPA / Abedin Taherkenareh

Mir Hossein Mousavi ja Mehdi Karroubi tunnetaan uudistusmielisinä poliitikkoina. Mohsen Rezai puolestaan on konservatiivi.

Tarkkailijoiden mukaan Mousavi ja Karroubi ovat liian tunnettuja sysättäväksi syrjään presidenttipelistä. Ehdokkaista päättävä Valvojien neuvosto on aiemmin hylännyt useita reformisteja.

Mousavi on entinen pääministeri. Häntä pidetään tällä hetkellä varteenotettavimpana haastajana Ahmadinejadille.

Mousavi on sanonut, että hän haluaa uudistaa Iranin politiikkaa ja valtiollista arvokkuutta.

Karroubi on entinen parlamentin puhemies. Hän on sanonut olevansa valmis neuvottelemaan Yhdysvaltain preidentin Barack Obaman kanssa, mikäli se on Iranin edun mukaista.

Konservatiivi Rezai on armeijan elittiyksikön, vallankumouskaartin, entinen päällikkö. Hänen mahdollisuuksiaan voittaa vaalit pidetään vähäisinä.

Valvojien neuvosto hylkäsi kaikkiaan 471 hakemusta presidenttiehdokkaaksi. Hylättyjen joukossa oli Iranin sisäministeriön mukaan muun muassa 42 naista, 12-vuotias poika sekä lukutaidottomia maalaisia.

Lähteet: AP; DPA