Neljännes briteistä juo holtittomasti

Lähes neljäsosa briteistä juo niin paljon, että se vaarantaa heidän terveytensä, ja alkoholin vuoksi sairaalaan päätyvien määrä on kasvanut viidessä vuodessa sadoilla tuhansilla.

Ulkomaat

Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n julkaisemien tilastojen mukaan 33 prosenttia brittimiehistä ja 16 prosenttia naisista juo vaarallisen suuria määriä. Suuressa vaarassa on kuusi prosenttia miehistä ja kaksi prosenttia naisista. Juuri valmistunut selvitys koskee toissa vuotta.

Tilastojen mukaan 37 prosenttia briteistä juo säännöllisesti enemmän kuin suurimmaksi päiväannokseksi suositellaan. Vaaralliseksi juomiseksi katsotaan alkoholimäärät, joista voi koitua fyysistä tai psyykkistä vahinkoa.

Britannian hallitus arvioi, että alkoholin aiheuttamista vammoista ja sairauksista koituu yhteiskunnalle 2,7 miljardin punnan eli yli kolmen miljardin euron kustannukset vuodessa.

Vuonna 2007 alkoholi aiheutti Britanniassa yli 863 000 sairaalakäyntiä. Määrä oli 69 prosenttia suurempi kuin viisi vuotta aiemmin. Juomiseen suoraan liittyvien kuolemien määrä nousi 19 prosenttia. Yleisimmin hengen vei maksasairaus. Kaikkiaan alkoholiin liittyvät syyt koituvat vuodessa 15 000 britin kohtaloksi.

Hallitus on yrittänyt siistiä brittien juomatapoja valistuskampanjoilla. Asiantuntijat ovat kehottaneet myös nostamaan alkoholin hintoja, mutta hallitus on ollut haluton asettamaan juomille pakollista minimihintaa. NHS:n johtaja Steve Barnett puolestaan kaipaa lisää helposti saatavilla olevia katkaisuhoitomahdollisuuksia.

Lähteet: Reuters