Von Trier leikkaa Antikristus-filmin kohukohdat

Tanskalainen ohjaaja Lars von Trier leikkaa Antikristus-elokuvastaan rajuimmat seksuaalista väkivaltaa kuvaavat kohtaukset. Zentropa-tuotantoyhtiön mukaan von Trier tekee elokuvasta "katolisen version", jossa jotkut kohtaukset korvataan muilla.

kulttuuri
Nainen kohottaa maahan kaatunutta miestä hartioista.
Willem Dafoe ja Charlotte GainsbourgZentropa

Zentropan johtajan Peter Aalbæk Jensenin mukaan itsesensuuriin päädyttiin, koska elokuvaa olisi muutoin mahdoton myydä tekosiveille markkinoille. Sellaisiksi hän mainitsee Etelä-Euroopan, Aasian ja Yhdysvallat, joissa ei hänen mukaansa voi esittää edes alastonta miestä edestäpäin.

Antikristuksen lähikuvat seksistä ja silpomisesta saivat yleisön haukkomaan henkeään, kun elokuva esitettiin maanantaina Cannesin elokuvajuhlilla. Filmi kilpailee festivaalin pääpalkinnosta.

Jensen sanoo, ettei hän tiedä vielä, mitkä kohtauksista poistetaan. Hänen mukaansa asiassa kysellään ensin levitysyhtiöiden mielipidettä. Leikattuna Antikristus kelpaa myytäväksi myös televisioyhtiöille, Jensen uskoo.

Leikkaamaton versio saa ensi-iltansa Tanskassa tällä viikolla. Kotimaan kriitikot ovat olleet elokuvaan sangen tyytyväisiä, mutta Cannesissa sille myös buuattiin.

Von Trier on kertonut kirjoittaneensa Antikristuksen terapiana pitkäaikaiseen masennukseensa. Innoitteena olivat hänen unensa ja pakkomielteensä. Hän sanoo pitävänsä filmiä uransa tärkeimpänä.

Willem Dafoe ja Charlotte Gainsbourg esittävät elokuvassa pariskuntaa, joka vetäytyy metsään selvitäkseen vauvansa kuolemasta. Heidän surunsa purkautuu muun muassa aistiharhoina ja sukuelinten silpomisena.

Lähteet: AFP, Reuters