Suomalaiset elokuvantekijät hierovat sopimuksia Cannes'ssa

Suomalaiset tuotantoyhtiöt ovat solmineet Cannes'n elokuvafestivaaleilla sekä levitys- että rahoitussopimuksia. Käsky-elokuva on myyty Japaniin ja Kielletty hedelmä Australiaan. I ron Sky on puolestaan saanut varmistettua rahoitustaan.

kulttuuri
Pihla Viitala Aku Louhimiehen elokuvassa Käsky (2008).FS-Film

Festivaalin yhteydessä toimivassa elokuvamarketissa on mukana yli 20 suomalaista tuotantoyhtiötä, jotka ovat käyneet neuvotteluja elokuviensa kansainvälisestä myynnistä sekä tulevien hankkeiden osalta yhteistuotannosta.

Blind Spot Picturesin Iron Sky on varmistanut Cannes'n elokuvamarketissa saksalais- ja brittiyhtiöiltä rahoitusta yhteensä 1 850 000 euron edestä. 4,2 miljoonan euron elokuva kuvataan alkuvuodesta 2010 ja sen on määrä valmistua tammikuussa 2011.

Japanilainen Alcineterra puolestaan on ostanut Aku Louhimiehen Käsky-elokuvan oikeudet kaikkiin esityskanaviin.

Dome Karukosken Kielletty hedelmä myytiin australialaiselle SBS-televisiokanavalle. Elokuva on myös valittu Tshekissä heinäkuussa järjestettävälle Karlovy Varyn kansainväliselle elokuvafestivaalille.

Tähän asti laajimmalle levinnyt suomalainen näytelmäelokuva, jo sataan maahan myyty Juha Wuolijoen Joulutarina puolestaan nähdään ensi jouluna muun muassa Puolassa ja Yhdysvaltain levitysoikeudet hankkintu Lightning Entertainment valmistautuu niin ikään tuomaan elokuvan markkinoille ensi jouluna.

Snapper Films on Cannes'ssa allekirjoittanut yhteistyösopimuksen saksalaisen Black Forest -tuotantoyhtiön kanssa. Elämänmyönteinen komedia Father, Son and Holy Cow kuvataan kesällä Puolassa ja Saksassa, ja elokuvan puvustus toteutetaan kokonaan suomalaisvoimin. Radek Wegrzyn ohjaaman komedian pääroolia esittää elokuvista Pianisti ja Kolme väriä: Valkoinen tuttu Zbigniew Zamachowski.

Cannes'ssa on esitelty kansainvälisille yhtiöille myös muita suomalaisia elokuvaprojekteja, kuten Rat King, Tiikerisydän ja Hella W.

Elokuvafestivaalien ohjelmistossa on mukana kolme suomalaista elokuvaa: Miika Soinin Thomas, Iris Olssonin lyhyt dokumenttielokuva Between Dreams ja Aki Kaurismäen Total Balalaika Show.

Lähteet: YLE Uutiset