Tutkimus: Irlannin poikakodeissa raa'at olot

Väkivaltaiset rangaistukset ja seksuaalinen hyväksikäyttö olivat pitkään lasten arkipäivää Irlannin katolisen kirkon ylläpitämissä poikakodeissa, kertoo tuore viranomaisselvitys. Sen mukaan kirkon johto tiesi raakuuksista ja laiminlyönneistä mutta ei puuttunut niihin.

Ulkomaat
Poikia laulamassa irlantilaisessa poikakodissa.
RTE

Viranomaiset tutkivat poikakotien todellisuuden 60 vuoden ajalta, aina 1980-luvulle saakka. Vuosikymmenten aikana noin 35 000 irlantilaislasta joutui kasvatuslaitoksiin, teollisuuskouluihin ja köyhäintaloihin. Tavallisia syitä olivat koulusta pinnaaminen tai näpistys tai se, että lapsi oli syntynyt avioliiton ulkopuolella.

Asukkaat kertoivat selvityksen tehneelle komissiolle joutuneensa laitoksissa toistuvasti seksuaalisen ja muun väkivallan kohteeksi. Suurin osa syytöksistä kohdistui katolisen Kristityt veljet -munkkikunnan ylläpitämiin laitoksiin. Munkkikunta on kieltäytynyt ottamasta vastuuta jäsentensä ja laitoksissa työskennelleiden pappien teoista.

Tytöille tarkoitetuissa nunnien ylläpitämissä laitoksissa seksuaalinen väkivalta oli paljon harvinaisempaa, mutta lyömistä eivät nunnatkaan kaihtaneet. Asukkaat ovat kertoneet myös, että heitä nöyryytettiin toistuvasti itsetunnon murtamiseksi. Laitoksissa myös pidettiin lapsia nälässä.

Tutkimuksen kohteena olleiden laitosten jarrutus viivytti kaksivuotiseksi aiottua selvitystyötä niin, että se kesti lopulta yhdeksän vuotta. Tuloksena on viisiosainen raporttisarja, jossa kerrotaan suorastaan rituaalinomaisesta hakkaamisesta ja pedofileja suojelevasta kulttuurista, jota perusteltiin järjestyksen säilyttämisellä.

Uhreille muistomerkki, syyllisille ei rangaistuksia

Lopputuloksenaan komissio toteaa, että järjestelmä kohteli lapsia ennemmin vankeina ja orjina kuin ihmisinä, joilla olisi kuulunut oikeus varttua aikuisiksi turvallisissa oloissa. Järjestelmät uhrit ovat nyt 50 - 80-vuotiaita. Monet eivät ole koskaan toipuneet traumoistaan, selvitys kertoo.

- Kukaan, joka joutui Artanen teollisuuskouluun, ei voi unohtaa kokemaansa. Monet myös tekivät itsemurhan tai heidät on unohdettu sairaalaan, kertoo Tom Sweeney, joka oli yksi komission kuulemista Artanen entisistä asukkaista. Hän vietti laitoksessa kaksi vuotta.

Vääryyksien hyvittämiseksi komissio esittää 21-kohtaista ohjelmaa. Uhrien terapian lisäksi komissio suosittelee muun muassa muistomerkin rakentamista heidän kunniakseen sekä Irlannin nykyisen lastensuojelujärjestelmän kohentamista.

Selvitystyö aloitettiin vuonna 1999, kun vääryydet olivat alkaneet paljastua tv-dokumenttisarjassa. Irlannin tuolloinen pääministeri Bertie Ahern pyysi uhreilta anteeksi.

Rikosoikeudenkäyntejä sen sijaan ei ole odotettavissa muun muassa siksi, että Krisityt veljet onnistui vuonna 2004 saamaan oikeudelta päätöksen, jonka perusteella väkivaltaa tehneiden nimiä ei saa mainita raportissa. Kaikki runsaat 200 laitosta, joita selvitys koskee, on suljettu jo aiemmin.

Lähteet: Reuters, AFP