1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Konnunsuo

Joutsenon Konnunsuo syntyi ja kuolee vankilan varjossa

Vain vankilan lakkauttamispäätös pelastaa Konnunsuon kylän, uskoo kotiseutuneuvos Pertti Vuori

Konnunsuo
Pertti Vuori
Pertti VuoriYLE Etelä-Karjala

Joutsenon Konnunsuo tunnetaan kahdesta asiasta: Konnunsuon vankilasta ja lintutornista. Konnunsuon avovankila perustettiin jo vuonna 1918, Konnunsuon vankilarakennus valmistui 1935. Vankila toi tullessaan paitsi vankejä, myös runsaasti monenlaisia työntekijöitä perheineen. Konnunsuolle perustettiin koulu vuonna 1932. Kylällä toimi aktiivinen suojeluskunta- ja lottajärjestö. Vuonna 1945 perustettiin Konnunsuon nuorisoseura, joka omalta osaltaan toi kylälle vireyttä näytelmä- ja urheilukerhoineen sekä soittokuntineen.

Konnunsuo sai vankilan itsenäistymisen myrskyissä

Kun kansalaissodan jälkeen jaettiin tuomioita, olivat vankilapaikat vähissä. Alun perin oli tarkoitus, että Konnunsuon suot kuivataan asutuskäyttöön. Päättäjät eivät kuitenkaan päässeet yksimielisyyteen, ja lopulta vuonna 1921 päätettiin alueelle tehdä moderni maatalousvankila.

Talvi- ja jatkosodan jälkeen Konnunsuon maita annettiin evakoille yli 300 hehtaaria ja alueelle rakennettiin kolmisenkymmentä taloa.

Konnunsuon vankila elää kotiseutuneuvon Pertti Vuoren mielessä aina

Joutsenolainen kotiseutuneuvos Pertti Vuori oli 8 kuukauden ikäinen, kun hänen vanhempansa muuttivat Konnunsuolle. Pertti Vuorin isä Erkki Vuori oli Konnunsuon vankilanjohtajana. Pertti Vuori asui Konnunsuolla aina vuoteen 1954. Konnunsuohon liittyvät muistoissa niin avioliiton solmiminen kuin lastenkin syntymät.

- Konnunsuolla ei koskaan pelottanut, kertoo Pertti Vuori. Konnunsuolla oli turvallista asua.

Konnunsuon pelastaa vain vankilan lakkauttamispäätöksen purku

- Konnunsuon vankilarakennus ei voi olla muuta kuin vankila, sanoo Pertti Vuori. Tali-Ihantala -museo ei Konnunsuolle voi tulla, koska tuskin sinne saakka kukaan tulisi museota katsomaan. Pakolaiskeskuskin olisi varmasti hankala toteuttaa, koska kotouttaminen Suomeen ja suomen kieleen ei siellä onnistu.

- Konnunsuo menettää merkityksensä. Ei tänne jää muuta kuin baari, lintutorni ja turvesuo. Mahtaako kukaan ostaa vankilan henkilökunnan asuntojakaan, huokaa kotiseutuneuvos Pertti Vuori.

Lue seuraavaksi