Vaasan Kuorofestivaalit on avattu

Rewell Centerissä tänään järjestettyjen avajaisten kaikki istumapaikat olivat täynnä. Alkupaloiksi kuultiin muun muassa amerikkalaisia barbershop-kvartetteja u4eeuuh ja Crossroads.

USAlainen barbershop-kvartetti Crossroads lämmitti yleisöä Vaasassa. Kuva: YLE / Heidi-Maria Harju

Vaasan 17. kuorofestivaalit avattiin tänään puoliltapäivin Rewell Centerissä. Festivaaleilla esiintyy 80 kuoroa, joten esiintyjiä tulee kaupunkiin pari tuhatta.

Kuorojen kavalkaadi ulottuu ortodoksisesta kirkkomusiikista amerikkalaiseen barbershop-laulantaan. Ostoskeskuksen yleisö ei ollut vain ohikulkumatkalla, vaan istumapaikat täyttyivät nopeasti.

Festivaalien taiteellinen johtaja Martti Tiainen muistelee festivaalin aloitusaikoja, jolloin vain muutama kauppakeskuksen asiakas jäi myös kuuntelemaan kuoroja. - Ilmeisesti tarvitaan ainakin se kymmenen vuotta, että jokin tapahtuma vakiintuu ja löytää yleisönsä. Nyt festivaaleille jo tarjoudutaan tulemaan esiintymään ulkomaita myöten, iloitsee Tiainen.

- Vaasalaiset itse eivät ehkä tiedätkään, kuinka hyvin kaupunki tunnetaan kuorofestivaalistaan. Porista tunnetaan jazzit, Savonlinnasta ooppera ja meiltä kuoro, Tiainen jatkaa.

Festivaalien yleisömagneetti on ollut brittiläinen The Kings's Singers, jonka lauantain esitykseen liput on jo loppuunmyyty. Myös Pohjan Miesten 80- vuotiskonsertti on kiinnostanut jo etukäteen.