1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Parrakkaiden naisten arvoitus ratkesi

Sirkuksissa esiteltyjen parrakkaiden naisten mysteeri on ratkaistu. Ihmissusien jälkeläisinäkin pidettyjen naisten arvoituksen selvitti kiinalainen tutkijaryhmä.

Meksikossa syntynyt Julia Pastrana on niin sanotuista parrakkaista naisista kuuluisin. Kuva: Public Domain. Lähde: Wikipedia

Varsinkin 1800-luvulla maailmalla herättivät suurta mielenkiintoa naiset, joilla paitsi kasvoi vahva parta, koko vartalo oli paksun mustan karvan peitossa. Heidän kasvonpiirteensä olivat vääristyneet ja suu tavanomaista suurempi.

Kiinan akatemian lääketieteilijöiden mukaan naisten ulkomuoto oli seurausta eräänlaisesta ihosairaudesta, joka johtui geenivirheestä kromosomissa 17q24.2-q24.3. Sairaudella on nimikin, Congenital Generalized Hypertrichosis (CGH). Sairautta esiintyy eri asteisena.

Tutkijat selvittivät Kiinassa geenikartan kolmelta perheeltä, jolla sairautta esiintyy. Sairautta aiheuttavaa geenimuunnosta ei ole tutkittu aiemmin, koska se on hyvin harvinainen.

Kuuluisin "parrakas nainen" oli Meksikossa syntynyt Julia Pastrana, joka esiintyi eri puolilla maailmaa. Hän meni naimisiin, mutta menehtyi synnytyksen yhteydessä. Tämänkin jälkeen hänen miehensä järjesti näytöksiä, joissa hänen täytettyä ruumistaan esiteltiin yleisölle.

Tutkimus on julkaistu tiedelehdessä American Journal of Human Genetics. Asiasta kertoo Ruotsin televisioyhtiö SVT.