Kouluruokaa rikollisen halvalla?

Muutamat kunnat käyttävät kouluruokaan niin vähän rahaa, että ne saattavat rikkoa lakia, väittää terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska.

Kotimaa

Lain mukaan kouluruoan on oltava täysipainoista. Puska sanoo Turun Sanomissa, että jos ravitsemusasiantuntijat perehtyisivät maan pienimmillä summilla toteutettuihin ruokalistoihin, he toteaisivat todennäköisesti, että kunnat rikkovat lakia.

Lounais-Suomessa halvin ateria maksoi noin puolet kalleimmasta. Turku käyttää 65 senttiä ateriaa kohti eli suurista kaupungeista toiseksi vähiten. Tampereella kouluateriaan heltiää 62 senttiä.

Varsinais-Suomessa vähiten tutkituista kouluista kouluateriaan käyttää Naantali, 0,64 euroa. Pari senttiä enemmän, eli 0,69 käytetään Liedossa ja Sauvossa. Aura, Paimio ja Salo tekevät kouluruokaa 70 sentillä ateriaa kohti ja Oripää 71:llä. Peräti euron tai enemmän pannaan koululaisen ateriatarvikkeisiin Raisiossa, Marttilassa, Tarvasjoella ja Loimaalla.

Turun Sanomien tekemän kyselyn tiedot perustuvat kuntien antamiin vastauksiin. Osa antoi viime vuoden tiedot, osa kuluvan vuoden laskennallisen keskiarvon.

Lähteet: YLE Turku