Hiilivoimalan päästöt pienemmiksi

Meri-Porin hiilivoimalan hiilidioksidi halutaan tulevaisuudessa ottaa talteen.

hiilivoimalat

Fortum ja Teollisuuden Voima suunnittelevat voimalaan hiilidioksidin talteenottojärjestelmää. Tällä hetkellä kilpailutetaan järjestelmän rakentajia ja selvitetään laivakuljetuksia.

Tavoitteena on nesteyttää hiilivoimalassa syntyvä hiilidioksidi ja laivata se esimerkiksi Puolaan tai Tanskaan, mistä löytyy loppusijoitukseen soveltuvia merenalaisia muodostumia.

Hanke odottaa EU-rahoitusta; unionin alueella on suunnitteilla kymmenkunta vastaavaa projektia. Toteutuessaan kyseessä on merkittävä investointi, kertoo projektipäällikkö Mikko Iso-Tryykäri Fortumista.

- Yhteensä se on satojen miljoonien investointi, joka toisi tänne Porin alueelle merkittävää uutta liiketoimintaa ja myös alinhankintamahdollisuuksia alueen laitevalmistajille.

Hiilidioksidin talteenottojärjestelmä toisi alueella töitä erityisesti rakennusvaiheessa.

- Jos Meri-Poriin tosiaan investoidaan satoja miljoonia, niin kyllähän siitä monenlaisia mahdollisuuksia tulee erityisesti rakentamisaikana, mutta tietenkin laitosta pitää myös käyttää ja siten jatkuvatkin vaikutukset ovat ihan merkittävät.

Tavoitteena, että hiilidioksidin talteenottojärjestelmää päästäisiin rakentamaan Meri-Porin hiilivoimalassa vuonna 2012 ja että se olisi toiminnassa vuonna 2015.