Metso ei välitä ilmastonmuutoksesta

Ilmastonmuutoksen myötä aikaistunut kevät ei vaikuta metson soitimen ajakohtaan. Sitä säätelee etenkin päivän pituus, kertoo pohjoissuomalainen tutkimus.

luonto

Toisin kuin monet tuloaan aikaistaneet muuttolinnut ja soidintaan aikaistanut metson lähisukulainen teeri, konservatiivina tunnettu metso ei välitä ilmaston lämpenemisestä.

Koillismaalla ja Etelä-Lapissa pitkään jatkuneen seurannan perusteella pohjoissuomalaisen metson lisääntymistoimintaa säätelee ennen kaikkea päivän pituus, kertoo Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Pekka Helle.

- Sekä metsokukkojen että koppeloiden lisääntymiskäyttäytyminen seuraa tarkkaan kalenteria. Kevään todellinen ajankohta ei vaikuta siihen ollenkaan niin paljon kuin voisi muiden lajien edesottamuksista päätellä.

Perinteessä pitäytyminen on tässä tapauksessa viisasta. Keski-Suomessa tehdystä tutkimuksesta tiedetään teeren aikaistuneen pesinnän johtaneen viimeisten parinkymmenen vuoden aikana poikaset usein loukkuun kylmään kevääseen.

Vuodenajat eivät varhaistu ja lämpene tasatahtiin. Talvet ja keväät ovat leudompia kuin ennen, mutta alkukesät ovat ennallaan.

- Alkukesä jolloin poikaset kuoriutuvat ei olekaan samassa rytmissä varhaistuneen kevään kanssa. Liian varhain kesällä syntyminen on kanalinnuille vaikeaa, koska ne tarvitsevat ravinnokseen selkärangattomia ja niiden toukkia. Kylmässä alkukesässä niitä ei ole, toteaa Helle.

Erityisen haasteellinen ensimmäinen kesä on nimenomaan nuorelle metsokukolle, koska sen pitää kasvattaa painoaan satakertaiseksi jotta se voi suhtautua tulevaa talveen levollisin mielin.

Erikoistutkija Pekka Helle arvioi kuitenkin että metsokin voi ehtiä kylmän alkukesän loukkuun jos se saa tilaisuuden tutustua ilmastonmuutokseen riittävän kauan.

- Voihan olla että metsokin muuttaa käyttäytymistään ajan oloon. Voihan sillä vaan olla vähän hitaammat hoksottimet.

Lähteet: YLE Oulu