Kouluruoka vaarassa yksipuolistua

Lain velvoite kouluruuan täysipainoisuudesta on vaarassa jäädä toteutumatta, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska. Kuntien säästölinja on leikannut myös koululaisten ruokalautasta.

kouluruoka
Kyyjärvi aikoo lisätä kouluruokailun määrärahoja.
YLE Keski-Suomi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan Pekka Puskan mukaan osa kunnista saattaa rikkoa lakia tarjotessaan koululaisille liian yksipuolista ruokaa. Puska sanoo Turun Sanomissa, ettei lain asettama velvoite kouluruoan täysipainoisuudesta välttämättä toteudu kaikissa kunnissa.

Kouluateriaan käytettäville raaka-aineille ei ole asetettu minimisummaa, mutta ruuan laatua määrittelevät Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset. Turun Sanomien vertailu osoittaa, että kouluruokaan käytetyt rahasummat vaihtelevat kunnittain.

Tampereella kouluruoka-ateria maksaa vähiten - 62 senttiä. Jyväskylässä kouluruuan raaka-aineet ateriaa kohti saavat maksaa 63 senttiä.

Jyväskylässä taiteillaan lain rajoilla

Jyväskylässä tarjotaan toistaiseksi monipuolista kouluruokaa pienestä ateriakohtaisesta hinnasta huolimatta. Enää ei kuitenkaan ole varaa tinkiä ateriakohtaisista kustannuksista, sanoo liikelaitosjohtaja Sirkka-Liisa Ahonen Ruokapalvelu Kylän Kattauksesta.

-Sehän on tietysti aina laskennallinen mutta kyllä me tähän tietoon pystymme vastaamaan siihen ravitsemussuositukseen, mikä nyt on olemassa. Jos tästä nyt joudutaan vielä karsimaan, niin silloin meidän on todella vaikea välttyä siltä, etteikö jouduta menemään siihen oppilaan lautaselle ja poistamaan siitä jotain tiettyjä asioita, sanoo Ahonen.

Käytännössä karsiminen tarkoittaisi kalliimpien ruokien korvaamista halvemmilla eli liha vaihtuisi entistä useammin makkaraksi eikä ns. kappaletuotteita, kuten kalapuikkoja ja lihapullia, voitaisi tarjota niin useasti kuin nykyisin. Myös pehmeästä leivästä voitaisiin joutua luopumaan kokonaan.

Kouluaterian laatua määrittelevät Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset. Jyväskylässä on viimeksi tällä viikolla etsitty säästöjä kouluruokailuun muun muassa kiinteistä kustannuksista. Neuvottelut jatkuvat lähiaikoina.

Lähteet: YLE Keski-Suomi