1. yle.fi
  2. Uutiset

Puutarhasta on tullut kesäinen olohuone

Suomalaisten puutarhaunelmat ovat muuttuneet voimakkaasti vuosien saatossa. Hyötykasvit ovat antaneet tilaa kukkaloistolle ja puutarhat sisustetaan kesäkauden paratiiseiksi.

Kotimaan uutiset
YLE/ Eila Haikarainen

Kun Kotipuutarhuri-lehti alkoi vuonna 1941 ilmestyä suomalaisen ihannepuutarhassa kasvatettiin vihanneksia ja kasviksia. Niukkojen vuosien aikana kaavoitettiin suuria puutarhoja, joissa viljeltiin omaa ruokaa. Perheellä oli oltava tietty määrä tilaa marjapensaille, omenapuille ja juuresten kasvattamiselle.

Kaupungistumisen myötä 60-luvulla hyötypuutarhat väistyivät vähitellen huvipuutarhojen tieltä. Kukkaloisto syrjäytti juuresmaat ja vihannespenkit, myös tonttien koko pieneni 70-luvulla selvästi.

90-luvulla suomalaiset heräsivät puutarhaunelmiin. Pihan rakentamiseen alettiin kuluttaa aikaa ja rahaa. Siementen ja kasvien lisäksi ostetaan koristeita ja satsataan kalusteisiin. Kulutusyhteiskunnan henkeen kuuluu myös oman identiteetin mukaisen puutarhan rakentaminen: itämaisesta kulttuurista kiinnostuneella on itämaisvaikutteinen, feng shui-oppien mukaan tehty puutarha ja romantikon pihaparatiisi matkii vanhanajan kartanon maisemaa.

- Monimuotoisuuden mahdollistaa se, että ulkomailta on tuotu kasveja lisää, mutta toisaalta vanhoista ja perinteisistä kasveista saattaa olla pulaa nykyään, toteaa suomalaisten puutarhaunelmia tutkinut Minna Lammi.

Ovatko suomalaispuutarhat trendikkäitä?

Noin miljoona suomalaista harrastaa puutarhanhoitoa. Puutarhassa ylläpidetään meille tärkeää suhdetta luontoon ja oma piha on paikka rauhoittumiseen kiireisen kaupunkielämän keskellä. Entä kuinka vahvasti suomalaisten puutarhoissa näkyvät muotivirtaukset?

- Ne näkyvät pienissä asioissa. Esimerkiksi siinä millaisia grillejä ja kalusteita puutarhaan ostetaan ja kuinka sitä koristellaan, sanoo Minna Lammi.

- Vanha pihakeinu ei ole enää ainoa mahdollisuus vaan puutarhoja sisustetaan nykyään hyvin monella eri tavalla. Ne ovat meille kesähuoneita ja patioita, kiteyttää muutoksen tutkimuspäällikkö Minna Lammi.

Lähteet: YLE Lahti / Johanna Talasterä

Lue seuraavaksi