Juoksu on Simo Kaukosen elämäntyö

Everstiluutnantti evp Simo Kaukonen on tehnyt pitkän uran kestävyysjuoksun parissa. Nykyään hän on eläkkeellä, mutta silti omia valmennettavia on yhä kolme. Heistä tunnetuin lienee Wilson Kirwa.

juoksu
Simo Kaukonen lapsenlapsensa Emmin kanssa.YLE Lahti/ Johanna Talasterä

Lahdessa Urheilukoulun kesälajien päällikkönä 80-luvulla toiminut Simo Kaukonen saalisti sotilasuransa aikana juoksulajeissa yhdeksän sotilaiden Suomen mestaruutta ja kuusi joukkuemestaruutta. Villähteellä asuva juoksijakonkari on myös ollut Lahden Ahkerassa uutterasti mukana jo 25 vuotta ensin kestävyysjuoksupäällikkönä ja myöhemmin tallipäällikkönä. Valmentaminenkin on aina kuulunut Simo Kaukosen elämään.

- Itse juoksijana tein paljon myös virheitä. Tarkoitus valmentajana on oikaista virheitä ajoissa ja tehdä nuoren urheilijan ura nousujohteiseksi ilman pahoja monttuja, kertoo kokenut valmentaja.

Hyvä valmentaja hankkii vaikkapa huonekalut

Valmentaja ei voi keskittyä pelkkään urheilusuoritukseen vaan rooliin kuuluu keskustelu elämästä muutenkin. Simo Kaukonen kutsuu itseään myös kotouttajaksi. Hän järjesti esimerkiksi Wilson Kirwalle noin 20 000 markan arvoiset huonekalut, joiden laskua juoksija odotti hermostuneena. Vasta kolme vuotta sitten Kirwalle selvisi, että lasku olikin kuitattu mainosyhteistyönä.

- Olen valmentanut useita ulkomailta Suomeen muuttaneita urheilijoita. Uuteen maahan saapuva tarvitsee tietysti asunnon ja muuta taloudellista tukea. Muuten hyvä keskittyminen juoksuun ei onnistu, pohtii Simo Kaukonen.

Puolustusvoimien palveluksessa 28 vuotta ollut Simo Kaukonen nautti suuresti työstään Hennalassa Urheilukoulun kesälajien päällikkönä. Se oli kouluttajan ja kasvattajan rooli parhaimmillaan.

- Omalla esimerkillä, olemuksella, tekemisellä, johtamisella ja auttamisella voi vaikuttaa paljon näihin nuoriin miehiin. Nimenomaan olemalla kiinnostunut, painottaa Simo Kaukonen.

Juoksu on sydämen asia

Oman kilpauran parhaisiin muistoihin kuuluu olympiavuosi 1972, jolloin Pekka Vasala ja Lasse Viren toivat puolen tunnin välein kaksi olympiakultaa Suomelle. Kaukosen oma aika 1500 metrillä samana vuonna oli 3'45'2, joka silloin tuntui urheilutoveri Vasalan saavutuksen rinnalla vaatimattomalta, mutta...

- Nyt se tuntuu erinomaiselta tulokselta. Tärkeintä on, että olen pystynyt näinkin kovaa juoksemaan, naurahtaa Simo Kaukonen.

Juoksu on everstiluutnantti evp:lle sydämen asia, rakkaus liikkumiseen on syvä. Simo Kaukosen näkee usein Villähteellä kävelemässä, juoksemassa tai hiihtämässä. Mutta urheiluakin lähempänä tämän teräsvaarin sydäntä ovat lastenlapset, joita on yhteensä viisi. Vaarin kanssa Villähteen maastossa voikin usein nähdä vaikkapa 2-vuotiaan Emmin.

- Meillä on Emmin kanssa tavoitteena, että löydettäisiin joka päivä yksi tai kaksi oravaa joiden kanssa voisimme keskustella, hymyilee Simo Kaukonen.

Lähteet: YLE Lahti / Johanna Talasterä