Metsästäjät jahtaavat GPS:n avulla

Metsästäjät pysyvät jatkossa oikealla polulla GPS-paikannusohjelman avustamana. Matkapuhelimeen asennettava ohjelman voivat ladata ilmaiseksi kaikki Suomen 375 000 metsästäjää.

Kotimaa
YLE / Reijo Lähteenmäki

Suomalaiset metsästäjät saavat käyttöönsä ilmaisen omassa puhelimessa toimivan paikannusohjelman. Oulunsalolainen Tracker Oy julkisti perjantaina Pohjois-Suomen erämessuilla, että kaikki Suomen noin 375 000 metsästäjää voivat ladata yhtiön kehittämän ohjelman ilmaiseksi. Mukana tulee myös pieni määrä Maanmittauslaitoksen maastokarttoja.

Metsästäjäin Keskusjärjestön viestintäpäällikön Klaus Ekmanin mukaan ilmaisohjelma parantaa metsästyksen turvallisuutta, koska sen avulla mahdollisen metsästysonnettomuuden uhri voidaan paikantaa nopeasti. Tavoitteena on saada paikannusohjelma myös osaksi normaalia pelastuspalvelutoimintaa. Paikannusohjelmalla metsästäjä voi lisäksi tarkistaa, että hän liikkuu luvallisella alueella.

Tavoitteena on saada paikannusohjelma myös osaksi normaalia pelastuspalvelutoimintaa.

- Ohjelman avulla näkee reaaliaikaisesti oman ja jahtikavereiden sijainnin. Ja sehän luo turvallisuutta. Mahdolliselle onnettomuuspaikalle saadaan tarvittaessa paikalle pelastuspartio nopeasti, sanoo Klaus Ekman.

Myös metsästyskoiran sijainti pystytään paikantamaan kännykästä, vakuuttaa Tracker Oy:n toimitusjohtaja Samuli Vanhala.

- Koiran paikka näkyy reaaliajassa niin koiramiehellä kuin kaikilla muillakin jahtikavereilla. Koirahan on yksi tärkeimpiä jäseniä metsästysseurueessa. Koira tekee työt ja muut katselee.

Metsästäjien ja koirien sijainnin paikannuksen lisäksi samalla laiteella voidaan kerätä myös tietoa riista- ja suurpetokannoista.

- Kun tiedot toimitetaan nyt paperikartoilla edelleen ja sitten syötetään tiedot ohjelmistoihin. Siitä tulee jopa kuukausien viive ennen kuin tämä kantatieto on metsästäjien ja tutkijoiden käytettävissä. Uusi systeemi mahdollistaa reaaliaikaisen paikantamisen ja tässä astutaan huikea askel tulevaisuuteen, Klaus Ekman kuvailee.

Lähteet: YLE Oulu