1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ekopyykkäys kasvattaa suosiotaan

Kiinnostus erikoiskaupoissa myytäviä ekopyykinpesuaineita ja pesupähkinöitä kohtaan kasvaa jatkuvasti, vaikka niiden ympäristöystävällisyyttä ja pesutehoa epäilläänkin. Peseviä ainesosia sisältävät pesupähkinät ovat luonnontuotteita, jotka tuodaan Suomeen Intiasta ja Nepalista.

Kotimaan uutiset
Pesupähkinöitä
Ekolo

Yhä useampi suomalainen pesee pyykkinsä tavallisten teollisten pesuaineiden sijaan erikoiskauppojen ekotuotteilla tai kaukomailta tuoduilla pesupähkinöillä. Pesuainemarkkinoilla valtaa pitävät kuitenkin edelleen tavalliset pesuaineet.

- Kaikki ekovaihtoehdot ovat vielä marginaalissa, mutta niiden kysyntä kasvaa todella voimakkaasti. Myynti kaksinkertaistuu vuosittain, kertoo ekokauppa Ekolon toimitusjohtaja Lena Kunelius.

Pesupähkinät ovat saippuamarjakasvien heimoon kuuluvan Sapindus mukorossi -puun hedelmien kuivattuja kuoria, jotka sisältävät peseviä saponiineja. Niitä ja muita ekopesutuotteita markkinoidaan erityisen ympäristöystävällisinä.

Kunelius listaa ekokauppojen tuotteiden eduiksi kasvipohjaiset eli uusiutuvat raaka-aineet sekä hyvän biohajoavuuden. Lisäksi pesupähkinöillä on hänen mukaansa oma lisäetunsa:

- Pesupähkinät ovat oikeastaan ainoa todella ekologinen valinta, sillä ne eivät vaadi mitään infrastruktuuria taakseen. Pesuaine tulee siis tavallaan suoraan puusta.

Tuotteen alkuperä ei yksin takaa mitään

Vanhempi suunnittelija Birgit Kemiläinen Suomen ympäristökeskuksen kemikaaliyksiköstä suhtautuu ekotrendiin ja ekopesutuotteisiin pienellä varauksella. Hän toivoisi tuotteisiin selkeämpiä tuoteselosteita ja väittämien perusteeksi konkreettisia tuloksia markkinointilauseiden sijaan.

- Luonnossa on paljon aineita, jotka ovat vaarallisia. Jos tuote on luonnosta peräisin, ei ole vielä mitään takeita siitä, että se on turvallinen, Kemiläinen linjaa.

Kuluttajan voi siis olla hankala päästä selville siitä, mikä tuote todella on ympäristöystävällinen. Joutsenmerkki pakkauksessa toki osoittaa ympäristöystävällisyyden ja kertoo siitä, että myös pesuteho on testattu. Ekoaineilla ja pesupähkinöillä ei kuitenkaan toistaiseksi Joutsenmerkkejä ole.

Tästä huolimatta aiempaa useampi kuluttaja valitsee ekokauppojen pesuaineet ja pesupähkinät markettivalikoimien sijaan. Ekokaupassa ostoksilla ollut Karoliina Tuovinen on toistaiseksi pitäytynyt tavallisissa pesuaineissa, mutta ekokauppojen tuotteetkaan eivät saa häneltä suoraa tuomiota.

- En ainakaan ole mitenkään niitä vastaan. Joku on sanonut, että pesupähkinät ovat hyviä. Se on mielestäni hauska idea. Ja jos ystävä sanoo, niin pakko se on uskoa. Eihän ystävä voi valehdella, naurahtaa Tuovinen.

Lähteet: YLE Uutiset / Bikka Puoskari

Lue seuraavaksi