1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kultaisen palmun voittaja selviää Cannesissa

Cannesin kansainvälisten filmijuhlien pääpalkinnon, Kultaisen palmun, voittaja selviää tänään sunnuntaina. Kultaisen palmun saajaksi on tarjolla kaikkiaan 20 elokuvaa.

Tanskalais-saksalainen näyttelijä Niels Arestrup, ranskalainen ohjaaja Jacques Audiard, ja Tahar Rahim markkinoivat Cannesissa 'Un Prophete' -elokuvaa. Kuva: EPA / Guillaume Horcajuelo

Cannesin tunnetusti kronkeli yleisö on festivaalin aikana niin buuannut kuin hurrannutkin kilpasarjan elokuville. Selvää ennakkosuosikkia ei kuitenkaan ole löytynyt, vaan mikä tahansa tarjolla olevista elokuvista voi voittaa palkinnon.

Joidenkin kriitikoiden mielestä elokuvat eivät ole täyttäneet etukäteisodotuksia ja elokuvien tasoa on kuvattu epätasaiseksi. Toiset taas ovat kehuneet kisassa mukana olevia filmejä.

Jacques Audiardin ohjaama ranskalainen vankiladraama A Prophet on noussut jonkinasteiseksi ennakkosuosikiksi, mutta kisa on yhä varsin auki.

Toinen suosikki on uusiseelantilaisen Jane Campionin Bright Star -elokuva, joka kertoo runoilija John Keatsin elämästä. Espanjalaisohjaaja Pedro Almodóvarin Broken Embraces -elokuvan pääosassa nähdään tänä keväänä Oscar-palkinnon voittanut Penelope Cruz.

Lisäksi palkinnosta kisaa muun muassa brittiohjaaja Ken Loachin Looking For Eric. Ehdolla ovat uusimmilla ohjauksillaan myös esimerkiksi Quentin Tarantino ja Ang Lee. Tarantino on tänä vuonna pääsarjan ainoa yhdysvaltalaisehdokas.

Tarantinon uusin kuitenkin jakoi festivaaliyleisön mielipiteet. Cannesin filmijuhlien virallisissa kilpasarjoissa ei kisaa yhtään suomalaista elokuva