Kemikaalivirasto ei kiellä tervanpolttoa ja grillihiiliä

EU:n Kemikaalivirasto ja tervanpolttajat ovat edelleen eri mieltä tervan terveellisyydestä. Kemikaaliviraston mukaan tervassa on syöpää aiheuttavia karsinogeeneja. "Tervaprofessori" Juhani Hallapuro Vimpelistä lupaa leikkimielisesti miljoonan jokaiselle, jonka yskiminen ei lopu parilla tervatipalla.

Kuva: YLE

Kemikaaliviraston postiluukku on käynyt viime aikoina tiuhaan. Helsingin Annankadulla sijaitsevassa EU:n Kemikaalivirastossa ollaan hämmästyneitä, koska posti on tuonut viime aikoina yli kahden miljoonan yrityksen esirekisteröintitiedot. Esirekisteröinti on ensimmäinen askel ketjussa, jossa kemikaalia tuottavan yrityksen pitää todistaa, ettei sen valmistama tuote tai esine ole myrkyllinen.

Esirekisteröinti on tehty myös suomalaisesta mäntytervasta. Sen tuotantomäärät ovat niin pieniä, että kalliita laboratoriotestejä ei vaadita. Kemikaaliviarastossa uskotaan, että mikäli terva keksittäisiin nyt, sitä tuskin sallittaisiin.

- Tervassa on muun muassa fenoleita, jotka ovat ärsyttäviä ja syöpää aiheuttavia karsinogeeneja, riippuu siitä, miten se poltto on onnistunut, toteaa jäsenvaltioiden komitean puheenjohtaja Anna-Liisa Sunquist Kemikaalivirastosta.

Määrät ovat kuitenkin niin pieniä, että Kemikaalivirasto ei aio kieltää tervaa tai grillihiiliä.

Pohjanmaalla uskotaan tervaan

Etelä-Pohjanmaan Vimpelissä Jussi Hallapuro rakentaa tervahautaa. Hän ei ota kantaa kemikaalilakiin. Tervaa menisi Norjaan niin paljon kuin jaksaa polttaa. Hallapuro on varma siitä, että terva on terveellistä.

- Jos laittaa tipan tervaa sormenpäällä tuonne kurkkuun, niin kolmen minuutin päästä voin antaa miljoonan, jos se vielä yskii. Tämmönen jumalainen aine meillä on, toteaa "tervaprofessorina" tunnettu mies.

Kemikaaliviraston tietojen puolankalainen yritys on jo esirekisteröinyt mäntytervan. Rekeisteröintiin riittää, kun vertaillaan jo olemassa olevia tietoja.

Kovaa painia myrkyistä

Tiukinta jaakobinpainia käydään nyt yrityksissä, jotka tuottavat kemikaaleja yli tuhat tonnia vuodessa. Esimerkiksi öljy-yhtiöt tekevät testauksia yhdessä jakaakseen kustannuksia. Kulut voivat nousta miljooniin euroihin. Lakimies Riku Rinta-Joppi neuvoo epätietoisia yrttäjiä Helsinki Reach Centerissä.

- Testaaminen maksaa ja kustannus siirretään suoraan kuluttajalle. Se tarkoittaa sitä, että näiden tuotteiden hinta tulee nousemaan, Rinta-Jouppi tiivistää.

Kemikaaliviraston uskoo, että testaus on tarpeellista. Se antaa mahdollisuuden poistaa vaaralliset tuotteet käytöstä. Sen jälkeen yritys itse tai sen kilpailija voi kehitellä tilalle jotain uutta ja turvallisempaa.

Vimpeliläinen Juhani Hallapuro uskoo tervan voimaan. Mitä pitempi poltto, sitä puhtaampi terva. Vanhoja tervaskantoja riittää.

Ympäristönsuojelijat jakautuvat yhä kahteen leiriin. Kemikaalilaki voi viedä markkinoilta myrkkyjä, mutta testailu vaatii omat uhrinsa. Esimerkiksi eläinkokeiden määrä lisääntyy väistämättä.