Suomessa muita Pohjoismaita enemmän lapsettomia

Lapsettomien määrä kasvaa Suomessa. Joka viides suomalainen on Tilastokeskuksen tekemän selvityksen mukaan lapseton. Muissa Pohjoismaissa luku on noin puolet pienempi.

Kotimaa

Tilastokeskuksen Sunnuntaisuomalaiselle tekemien laskelmien mukaan 16 prosenttia 55-vuotiaista naisista ja 22 prosenttia samanikäisistä miehistä on tällä hetkellä lapsettomia.

Keskimäärin siis joka viidennellä suomalaisella ei ole lasta, joko omasta toiveesta tai vastentahtoisesti.

Vastaava osuus muissa Pohjoismaissa on noin kymmenen prosentin luokkaa.

Lapsettomien määrä on kasvussa, sillä 1990-luvun alussa 55-vuotiaista suomalaisnaisista 14 prosenttia ja miehistä 20 prosenttia oli kokonaan ilman lasta.

Toisaalta myös lasten hankkimisikä on kasvanut vuosi vuodelta. Vuonna 1990 33 prosenttia suomalaisnaisista ja 51 prosenttia samanikäisistä miehistä oli lapsettomia. Tällä hetkellä kolmekymppisistä naisista liki puolella ei ole lasta. Miehillä luku on vielä suurempi, 61 prosenttia.

Sunnuntaisuomalaisen haastatteleman asiantuntijan mukaan noin 9 prosentilla lapsettomista kyseessä on tietoinen valinta. Hieman suurempi osuus on vastentahtoisesti lapsettomia. Suurin osa lapsettomista kuuluu ääripäiden välimaastoon. He lykkäävät lasten hankintaa eri syistä.

- Tärkein lykkäämisen syy on se, ettei sopivaa puolisoa löydy. Toinen syy on se, että halutaan ensin suorittaa opinnot valmiiksi ja päästä töihin, kertoo Väestöliiton erikoistutkija Anna Rotkirch.

Lähteet: YLE Uutiset