Oikeuskansleri tutkii Lex Nokian kiistellyn valvonta-asetuksen

Valtioneuvoston oikeuskansleri tutkii niin kutsutun Lex Nokian kiistellyn valvonta-asetuksen ennen sen säätämistä. YLE Uutisten tietojen mukaan oikeuskansleri Jaakko Jonkka tapaa maanantaina asetusta valmistelleen oikeusministeriön edustajat.

Kotimaa
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka.YLE

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on protestoinut maksuasetusluonnosta, jota se pitää lainvastaisena. EK on toimittanut lausuntonsa oikeuskanslerille toivoen, että tämä kiinnittäisi huomiota asetusluonnoksen ongelmiin.

Asetuksessa on tarkoitus säätää siitä, millä tavalla tietosuojavaltuutettu valvoo yrityksiä, jotka Lex Nokian turvin tarkkailevat työntekijöidensä sähköposteja. Asetuksessa säädetään niin ikään maksuista, joita valtuutettu voi periä yrityksiltä Lex Nokian käyttämisestä.

EK:n mielestä oikeusministeriössä valmisteltu asetusluonnos olisi henkilötietolain, sähköisen viestinnän tietosuojalain ja valtion maksuperustelain vastainen. EK:n mukaan tietosuojavaltuutetun suunnittelemat ennakkotarkastukset päätöksentekoineen merkitsisivät tosiasiassa sitä, että lain soveltamiseen pitäisi hakea lupa tietosuojavaltuutetulta.

Lähteet: YLE Uutiset