1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Cannesin Kultaisen Palmun voitto Itävaltaan

Michael Haneken ohjaama elokuva Das Weisse Band (Valkoinen nauha) on voittanut Cannesin elokuvajuhlien Kultainen Palmu -pääpalkinnon. Elokuva oli yksi etukäteissuosikeista.

Michael Hanekea onnitteli lavalla Isabelle Huppert, joka itse sai edellisen Cannesin näyttelijäpalkintonsa juuri Haneken elokuvasta Pianonopettaja (2001). Kuva: TVF

Valkoinen nauha on mustavalkoinen elokuva, joka kertoo pohjoissaksalaisesta kylästä ensimmäisen maailmansodan aattona. Ohjaaja Haneke on syntyjään saksalainen, mutta asuu Itävallassa.

Haneken elokuvan kylässä tapahtuu rikoksia, joista epäillään muun muassa kylän lapsia. Elokuva tutkii yhteisen syyllisyyden ja rangaistuksen teemoja ja sen on nähty myös etsivän selityksiä Saksan natsiajan julmuuksille.

Tuomariston jakaman Grand Prix -palkinnon sai kisan toinen ennakkosuosikki, ranskalainen vankilakuvaus Prophet (Profeetta). Sen ohjaaja on Jacques Audiard.

Parhaasta naispääosasta palkittiin Charlotte Gainsbourg roolistaan festivaalia kohahduttaneessa Lars von Trierin elokuvassa Antichrist.

Tarantinon elokuvalle roolipalkinto

Paras miespääosasuoritus oli tuomariston mielestä itävaltalaisella Christoph Waltzilla. Hän esitti SS-upseeria Quentin Tarantinon elokuvassa Inglourious Basterds. Se on tarina juutalaissotilaista kootusta Yhdysvaltain armeijan iskuryhmästä toisessa maailmansodassa.

Parhaana ohjaajana palkittiin filippiiniläinen Brilliante Mendoza.

Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjassa esitettiin 20 elokuvaa. Tuomaristoa johti ranskalainen näyttelijätär Isabelle Huppert.