Marcel Marceaun miimikonperintö yritetään pelastaa

Ranskalaisen miimikon Marcel Marceaun ihailijat yrittävät pistää kansalaiskeräyksellä kampoihin Marceaun perinnön hajottamiselle. Marceaulta jääneiden velkojen kattamiseksi aiotaan huutokaupata kaikki häneltä jäänyt omaisuus, myös hänen tunnusmerkkinsä, kuhmuinen hattu.

kulttuuri
Valkoisella kasvomaalilla maskeerattu Marceau kohottaa hattuaan
AP Graphics Bank

Kuollessaan vuonna 2007 Marceau oli henkilökohtaisessa konkurssissa pantuaan kaikki varansa teatterituontantoihin. 84-vuotias mimiikan ikoni toivoi kuitenkin, että Ranskan valtio säästäisi hänen jäämistönsä ja tekisi hänen talostaan tyyssijan sirkusseurueille. Se oli myös hänen perheensä toivomus.

- Mies, joka kantoi 60 vuoden ajan maailmalla Ranskan lippua ansaitsee perintönsä säilyttämisen, sanoo Marceaun entinen avustaja Valerie Bochenek. Ranskalainen oikeusistuin on kuitenkin päättänyt, että puvut, kirjat ja muu jäämistö huutokaupataan tiistaina.

Bochenek ja Marceaun muut työtoverit ja ihailjat yrittävät viime hetken pelastusyrityksenä kerätä sata tuhatta euroa nettivetoomuksella. Tavoitteena on sata tuhatta euroa, jolla ostettaisiin mahdollisimman monta esinettä museoon.

Ostoslistalla on muun muassa kuuluisa hattu, jota koristaa punainen kukka, sekä merimiehen raitapaita ja valkoiset housut, jotka niin ikään kuuluivat Marceaun jo 1940-luvulla luomalle Bip-hahmolle.

Hatun hinnaksi on arvioitu tuhatkunta euroa. Marceaun perinnön säilyttäjät arvostavat erityisesti myös hänen mimiikkaa käsittelevää kirjakokoelmaansa. Myytäviä esineitä on kaikkiaan 900.

Kaupan on tulossa myös Marceaun juutalaiseen syntyperään liittyviä esineitä. Ne muistuttavat siitä, että Marcel Mangelina syntynyt Marceau menetti isänsä natsien keskitysleirillä. Nuorukainen itse pääsi karkuun ja liittyi Ranskan vastarintaliikkeeseen.

Näkymättömiä ovia availleena ja läpinäkyviin häkkeihin juuttuneena miimikona Marceau elvytti kokonaisen taiteenlajin. Hän myös perusti Pariisiin miimikoille kansainvälisen oppilaitoksen.

Lähteet: Reuters, AP