1. yle.fi
  2. Uutiset

Hydroxycut-ravintolisää epäillään maksavaurioista

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa lopettamaan Hydroxycut-nimisen ravintolisän käytön. Tuotteen epäillään aiheuttaneen Yhdysvalloissa useita maksavaurioita ja Evira on saanut tiedon myös Suomessa todetusta maksavauriosta, jonka aiheuttajaksi epäillään Hydroxycutia.

Kotimaan uutiset

Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikeviranomainen FDA varoitti jo kuun alussa, että Hydroxycut-ravintolisävalmisteiden käyttö tulee lopettaa heti vakavien haittavaikutusepäilyjen vuoksi.

Varoitus koskee Iovate ja Muscle Tech -tuotemerkeillä myytäviä Hydroxycut-valmisteita, joiden valmistaja on Iovate Health Sciences. Valmistaja on vapaaehtoisesti vetänyt tuotteet markkinoilta Yhdysvalloissa.

Tuotteissa on useita ainesosia, muun muassa yrttiuutteita, ja koostumus on muuttunut useita kertoja. Siksi vielä ei ole pystytty selvittämään, mikä mahdollisen maksavaurion aiheuttaa.

Eviran tietoon on tullut myös Suomessa maksavaurio, jonka aiheuttajaksi epäillään Hydroxycutia. Tuote oli ostettu ulkomailta.

Evira kehottaa kuluttajia lopettamaan valmisteiden käytön ja palauttamaan ne myyjälle. Lääkärille on syytä hakeutua, jos esiintyy maksavaurion oireita, kuten ruokahalun heikkenemistä, pahoinvointia, oksentelua, vatsakipua, väsymystä, virtsan tummumista tai ihon kellertymistä, Evira toteaa.

Suomessa Hydroxycutia myydään pääasiassa verkkokaupoissa. Tuotteita markkinoidaan erityisesti rasvanpolttoon. Evira on ollut yhteydessä suomalaisiin Aminopörssi-, Wellneteus- ja Wellmax-verkkokauppoihin, jotka ovat varotoimena vetäneet tuotteet markkinoilta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi