Irlannissa vaaditaan lisätukea katolisen kirkon lapsiuhreille

Irlannin katolisen kirkon johtajat sanovat, että vuosikymmenien aikana hyväksikäytön uhreiksi joutuneille lapsille on maksettava lisäkorvauksia. Viime viikolla Irlannissa julkaistiin raportti, joka paljasti laajamittaista lasten hyväksikäytöä kirkon johtamien ammatillisten koulujen asuntoloissa useiden vuosikymmenten aikana.

Ulkomaat

Kardinaali Sean Brady sanoo, että aiemmat sopimukset korvausten maksamisesta on käytävä läpi uudelleen raportin tultua julki. Irlannin katolisen kirkon johtaja on kutsunut piispat Dublinin ulkopuolelle kokoukseen pohtimaan keinoja, kuinka vastata raportin löydöksiin.

- Uhrien tarpeet on asetettava koko ajan nyt etualalle, kardinaali Brady sanoi kokouksessa.

Maanantaina The Irish Times -lehdessä julkaistussa artikkelissa kirkon kakkosmies Diarmuid Martin puolestaan nuhteli vaikenemisesta ja pedofiliatapausten piilottelemisesta niitä munkki- ja nunnakuntia, joissa hyväksikäyttöä tapahtui. Kirkko haluaa, että korvausrahat uhreille tulevat niiden omista taskuista.

- On olemassa monia keinoja, joilla taloudellisesti voidaan tukea hyväksikäytön uhreja ja heidän perheenjäseniään, Dublinin arkkipiispa Diarmuid Martin sanoo artikkelissaan.

Kahdeksantoista munkki- ja nunnakuntaa teki vuonna 2002 sopimuksen Irlannin hallituksen kanssa korvausten maksusta pedofilian uhreille ja ne ovat nyt haluttomia purkamaan sopimusta. Katoksi sovittiin tuolloin 127 miljoonaa euroa, joista oli määrä maksaa korvauksia tuhansille uhreille. Korvausten määrän uskotaan kuitenkin kipuavan yli miljardin euron.

Hyväksikäytön uhreiksi ilmoittautuneita on yli 15 000. Raporttiin on kirjattu lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja muuta väkivaltaa koskevia tapauksia aina 1930-luvulta 1990-luvulle asti.

- Kirkko on pettänyt lapset. Sitä ei käy kieltäminen. Asia on nyt opittava tunnustamaan. Sitä on kielletty aivan liian kauan aikaa ja yhä kielletään, arkkipiispa Martin jyrisee.

Dublinin arkkipiispa varoitti myös, että katolinen kirkko joutuu kohtaamaan lisää vaikeita paljastuksia loppuvuodesta, kun raportti hyväksikäyttötapauksista hänen omassa hiippakunnassaan valmistuu.

Lähteet: AFP, AP, Reuters