Alkoholi poliisin tehotarkkailussa tämän viikon

Poliisi valvoo tehostetusti alkoholin käyttöä ja välittämistä tällä viikolla. Tehovalvonta kohdistetaan alkoholin nauttimiseen, laittomaan hallussa pitämiseen, häiriöiden ehkäisyyn sekä anniskeluun ja vähittäismyyntiin.

poliisi
YLE

Poliisin mukaan valvontaan käytetään kaikki itäsuomalaisten poliisien vapaa työaika, jolloin partiot eivät ole hälytystehtävillä. Viikonloppuna ravintoloihin tehtävissä tarkastuksissa ovat mukana myös lääninhallituksen alkoholitarkastajat.

Tarvittaessa poliisi ottaa säilöön häiriköivän tai huonokuntoisen juopuneen. Lisäksi poliisi voi kirjoittaa sakkoja.

Apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen Pohjois-Karjalan poliisilaitokselta kertoo, että viikonloppuisin ja arkena keskitytään eri kohderyhmiin.

- Kyllähän se painottuu niin, että viikonloppuna keskitytään nuoriston alkoholin käyttöön ja ravitsemisliikkeissä tapahtuviin häiriöihin. Arkipäivinä valvotaan enemmän aikuista väestöä, joka koko viikon ajan aiheuttaa häiriötä yleisillä paikoilla ja kauppaliikkeiden edustalla sekä kadulla, Nurminen sanoo.

Alkoholi näkyy poliisin työssä selvästi Itä-Suomessa

Poliisi tekee Itä-Suomessa vuosittain noin 15 000 juopumuspidätystä. Vuosittain läänissä poliisi hoitaa noin 12 000 kotihälytystä, jotka valtaosin aiheutuvat liiallisesta alkoholin käytöstä.

Alkoholi on mukana tavalla tai toisella Itä-Suomessa tuhannessa lapsen huostaanottotapauksessa, tuhannessa liikenneonnettomuudessa, 200:ssa kuolemaan johtavassa kotitapaturmassa ja 40:ssä kuolonkolarissa.

Alkoholisairauksien vuoksi läänissä tehdään vuosittain noin 8 000 hoitojaksoa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala