Laivaristeilyt vetävät

Ruotsinlaivojen matkustajamäärät ovat nousseet alkuvuonna Turun satamassa. Huhtikuun loppuun mennessä nousua viime vuoteen oli 7 prosenttia.

Viking Linen risteilyalus. Kuva: YLE/Lounais-Suomen uutiset

Koko viime vuoden aikana Turun kautta matkusti yli 3,5 miljoonaa matkustajaa. Myös kesän risteilyalusliikenne Turkuun on lähes ennallaan. Kesäksi 2009 Turkuun on tähän mennessä ilmoittautunut kahdeksan alusta.

Kauden avaa ms. Vistamar, joka saapuu Turkuun Maanantaiaamuna 1.6 noin kello 08:00. Saksalaisturistit jatkavat iltapäivällä Tallinnaan. Juhannukseen mennessä saapuu vielä kolme muuta alusta, joista osa ensi kertaa Turkuun. Viimeiset tulevat syyskuussa.

Seuraava risteilyalus, ms. Saga Ruby saapuu 12.6.2009, ja sen matkustajien enemmistö on brittejä. Alus vieraili Turussa ensimmäisen kerran viime kesänä. 16.6.2009 saapuva 160-metrinen Athena on Turussa ensimmäistä kertaa, mutta se on varannut jo uuden käynnin 20.8.2009.

Andrea Dorian upottaja

Laiva on tämän kesän vieraista alushistoriallisesti kenties mielenkiintoisin, sillä se on valmistunut jo vuonna 1948 Göteborgissa. Alus palveli aluksi Svenska - Amerikalinjenin vuoromatkustajalaivana Göteborgista New Yorkiin nimellä Stockholm. Vuonna 1956 alus sai maailmanlaajuista julkisuutta - joskin ikävää sellaista - törmättyään yhteen italialaisen matkustajahöyry Andrea Dorian kanssa. Onnettomuus päättyi Andrea Dorian uppoamiseen, mutta Stockholm ajoi omin voimin New Yorkiin vain keula vaurioituneena pelastettujen kera.

Sittemmin alus palveli DDR:n valtiota aatteellisella nimellä Völkerfreundschaft ("Kansojen ystävyys") kunnes se eri vaiheiden jälkeen 1990-luvun alussa modernisoitiin nykyajan vaatimukset täyttäväksi risteilylaivaksi.

Monena vuotena Turussa vieraillut ms. Black Watch saapuu 24.6.2009. Laiva on norjalaisessa omistuksessa ja se on rakennettu vuonna 1972 Helsingissä.

Uusia retkiä

Syyskuun alussa suomalainen Kristina Brahe tekee jälleen Turusta saaristoristeilyjä. Tällä tietoa kesän viimeinen ulkomainen risteilyalus, ms. Amadea saapuu 6.9.2009. Alus vieraili Turussa viime kesänäkin ja sen matkustajat ovat lähinnä Saksan kansalaisia.

Turku Touring on räätälöinyt risteilymatkustajille erilaisia uusia retkiä Turkuun ja ympäristöön. Kohteina ovat mm. Tuorlan tähtitorni, STX Europen Turun telakka, Sibeliusmuseo sekä Nordic Walking Ruissalossa.

Risteilyalusten lisäksi Turkuun kohdistuu ainakin kaksi ulkomaista laivastovierailua, ranskalainen Flamant 29.5. - 1.6.2009 ja irlantilainen Le Niamh 20.5. - 4.6.2009.