Puolustusvoimien saarten muuttaminen siviilikäyttöön hidasta

Puolustusvoimat on aloittanut räjähteiden raivaamisen virkistyskäyttöön luovutettavista Helsingin edustan saarista.

Kotimaa
Vallisaaresta löytyneitä räjähteitä
Vallisaaresta löytyneitä räjähteitäYLE/ Juha Kivioja

Puolustusvoimien saarten muuttaminen siviilikäyttöön on vaikeaa ja kallista.

Helsingin edustalla raivataan yhteensä neljää saarta, joista puolustusvoimat luopuu lähivuosina.

Vallisaaren, Kuninkaansaaren, Kuivasaaren ja Rysäkarin alueilla on runsaasti vanhoja, suutareiksi jääneitä räjähteitä. Saaret siirtyvät siviilikäyttöön, koska puolustusvoimat luopuu kiinteästä rannikkotykistöstä.

Räjähteitä etsitään maalta ja merestä

Merivoimien 26 raivausspesialistia kartoittaa tämän ja ensiviikon ajan räjähteitä merestä ja maalta. Yhteensä kuusi sukeltajaa työskentelee huonossa näkyvyydessä. Tarkoituksena on löytää räjähteet ja merkitä niiden sijainti. Räjähteiden hävittäminen tehdään myöhemmin.

Sukelluksia tekevä kapteeniluutnanti Kalle Lehtiö kertoo että vaaramomentti on aina olemassa.

- On siinä oma pieni jännityksensä, mutta niinku näissä hommissa kuuluu ollakin. Ei se ole ongelmia tuottanu ainakaan tähän mennessä.

Maalla räjähteitä on ollut etsimässä yhteensä parikymmentä ammattimiestä. Apuna on muun muassa metallinpaljastimet ja pieni lapio. Eteneminen tapahtuu sentti sentiltä.

Lataamon räjädys levitti räjähteitä ympäristöön

Vuonna 1937 sattunut tuhoisa lataamon räjähdys sinkosi useita erilaisia räjähteitä ympäri saarta. Tästä syystä Vallisaari on puhdistettavista saarista haastavin.

Suomenlinnan Rannikkorykmentin komentaja Juhani Karjomaa kertoo, että vastaan on tullut monenlaisia räjähteitä. Näistä osa on tuhottu paikanpäällä tai kuljettu muualle tuhottaviksi.

- Räjähdyksen seuraksena maastoon levisi isoja tykistön karanaatteja sekä pienempiä räjähdysaineita ja ampumatarvikkeita. Tämän viikon aikana on löydetty kymmeniä isoja tykistön kranaatteja.

Yleisö ei pääse saariin vielä moneen vuoteen

Nyt tehtävät kahden viikon mittaiset raivaukset ovat vasta alkusoittoa. Tyhjäksi saaret saataneen parin vuoden sisällä. Puolustusvoimilla on edessään suuri työ. Saaressa on ollut paljon erilaisia armeijan järjestelmiä sekä varastoja ja muuta kalustoa.

Saarten tarkempi kohtalo ratkeaa vasta loppuvuodesta valmistuvassa selvityksessä. Puolustusvoimat luovuttavat maa-alueen Metsähallitukselle ja kiinteistöt Senaatti-kiinteistöille.

Alustavasti suunnitelmissa on että metsähallituksen harteille jäisi luonto, Suomenlinnan hoitokunta vastaisi kulttuurihistoriallisesta perinnöstä ja Helsingin kaupungin kontolle tulisi matkailusta ja virkistyskäytöstä huolehtiminen.

Kustannuksia ei ole vielä laskettu, mutta kyseessä ovat jopa yli kymmenen miljoonan euron panostukset. Erityisen kallista on raivaustöiden jälkeinen luonnon ja rakennusten kunnostus.

Helsingin kaupungin Arkkitehti Anu Mansikka kertoo että puolustusvoimien saaren muuttaminen virkistys- ja matkailukäyttöön on tavallista suurempi haaste.

- Laiturit tarvitaan ja kaiken näköinen perushuolto, jätehuolto ja opastus tarvitaan kuntoon niin kuin minkä saaren kanssa hyvänsä.Tässä kuitenkin työtä on varmaan normaalia enemmän.

Lähteet: YLE Uusimaa/ Anna Eksymä