1. yle.fi
  2. Uutiset

Tammisaaren synnytyssairaala jälleen liipasimella

Synnytysosaston puolesta osoitettiin iltapäivällä mieltä eduskuntatalolla. Paikalla oli noin 400 ihmistä.

synnytys
Kirkkonummelaisen Nyholmin perheen kuopus syntyi Tammisaaressa viime lokakuussa.YLE / Tero Ylioja

HUSissa valmistellaan koko Uudenmaan alueen synnytysten keskittämistä Kätilöopistolle ja Naistenklinikalle Helsinkiin sekä Jorviin Espooseen. Tämä tietäisi Tammisaaren, Lohjan ja Porvoon synnytysosatojen lakkautusta.

Keskittäminen on tarkoitus saada jo HUSin ensi vuoden talousarvioon.

HUSin hallituksen jäsen, vasemmistoliiton Harry Yltävä Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueelta kertoo, että nyt meneillään on valmisteluvaihe. Mikäli synnytyssairaaloita lakkautetaan, synnytykset siirrettäisiin esim. Tammisaaresta Lohjalle sekä Jorviin tai Naistenklinikalle.

Yltävän mukaan sairaalan lakkautuksen taustalla on säästö- ja tehokkuussyyt.

- Naistenklinikan remontin maksumiehiksi ollaan nyt laittamassa nämä reuna-alueiden kunnat. Raasepori on Uudenmaan alueen suurin kunta pinta-alaltaan ja meiltähän on todella surkeat liikenneyhteydet Helsinkiin puhumattakaan Hangosta, josta on yli kaksi tuntia pääkaupunkiseudulle, Yltävä korostaa.

Mielenosoituksen puuhanainen Malin Schönberg on itsekin synnyttänyt Tammisaaressa kahteen otteeseen ja pelkää nyt sairaalan ja tulevien synnyttäjien puolesta.

- Se on ainoita paikkoja Suomessa missä näitä pehmeitä arvoja arvostetaan hoidossa ja se näkyy, Schönberg sanoo.

Pienten synnytyssairaaloiden lakkautusta vastaan kerätty adressi luovutettiin peruspalveluministeri Paula Risikolle maaliskuussa. Adressin oli allekirjoittanut 10 000 ihmistä.

Lähteet: YLE Uusimaa

Lue seuraavaksi