1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Kännykästä kätevä maksuväline

Ostosten tekeminen kännykällä yleistyy. Markkinoille lanseerataan pian uusi NCF-matkapuhelinmalli, joka on varustettu elektronisella lukualaitteella. Near Field Communication -puhelimet otetaan testikäyttöön esimerkiksi Turun joukkoliikenteessä viimeistään vuonna 2011.

tiede
pitzzaa puhelimella
Aterian voi jo maksaa matkapuhelimella.YLE / Juho Matilainen

Matkapuhelimella voi jo käyttää pysäköintipalveluja, ostaa automaateista virvoitusjuomia ja maksaa tietyissä ravinoloissa. Esimerkiksi viime vuonna Turussa Humalistonkadun Kotipizzassa maksettiin kännykällä kymmenesosa pizzoista.

Pääkaupunkiseudulla voi näppärästi tilata tekstiviestillä kertalipun liikkuessaan julkisella kulkuvälineellä. Turun joukkoliikennetoimistossa ajatellaan matkan ostamisen tekstiviestillä olevan jo vanhentunutta tekniikkaa.

- Helsingissä on jonkin verran ollut ongelmana, että tekstiviestillä lipun tilaava ei saa tietää sen lopullista hintaa. Päätimme, että otamme kertalippujen kohdalla kännykkäpalvelun käyttöön vasta tämän uuden teknologian myötä, toteaa joukkoliikennetoimiston hallintopäällikkö Pertti Heinonen.

Kännykällä ostaminen ei ole hyppysissä

Velkaneuvojan näkökulmasta kännykällä palvelujen ostavan on hankala pitää lukua tekemistään ostoksista. Lisäksi kännykällä helposti tilattavat pikavipit ovat aiheuttaneet kierteen lähes jokaiselle velkaneuvonnassa asioivalle.

– Tekniikka menee monessa suhteessa edellä siihen miten ihmiset pystyvät hallitsemaan sitä. Monella tänne tulevalla on esimerkiksi kahdestakymmenestä viiteenkymmeneen pikavippiä, kertoo Turun talous- ja velkaneuvonnan johtaja Kaarina Sillanpää.

Kehitys saattaa keskeytyä

Oikeusministeriössä valmistellaan nyt lakiuudistusta, joka velvoittaa operaattoreita tiedottamaan asiakkaalle entistä tarkemmin, mitä ostos maksaa ja paljonko operaattori siitä veloittaa. Matkapuhelinoperaattorit eivät kuitenkaan ole valmiina tulevaan lakiin.

- Operaattoreiden olisi tehtävä muutoksia sopimuksiin, asiakastietojärjestelmiin ja laskutusjärjestelmiin, eikä niitä todennäköisesti ehditä tekemään ajoissa, kertoo Mika Enäjärvi ICT-alan edunvalvontajärjestö FiComista.

Käytännössä tämä tarkoittaisi puhelimella makselun päättymistä ainakin toistaiseksi, mikäli laki astuu voimaan marraskuussa.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi