1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maitotiloja uhkaa viidenneksen kato

Suomalaisten maitotilojen määrän arvioidaan vähenevän vuoden 2011 alkuun mennessä liki viidenneksellä. Syynä ovat kasvavat tuotantokustannukset ja heikentynyt maidon tukitaso.

Kotimaan uutiset
Lehmä tutkii kameraa
Yle

Suomalaisen maidon kohtalo ratkaistaan kesäkuun loppuun mennessä käytävissä maataloustukineuvotteluissa.

Suomessa on tällä hetkellä alle 12 000 maidontuottajaa. MTK:n arvion mukaan seuraavan puolentoista vuoden aikana tuosta joukosta häviää parituhatta.

MTK:n maitoasiamies Sami Kilpeläinen arvioi että vuoden 2011 alkupuolella maitotilojen määrä vähenee alle maagisen 10 000 tilan rajan.

Kaiken takana on se, mitä tuottajalle jää niin sanotusti viivan alle, kun kulut on vähennetty.

- Jo pitkään tilan omalle työlle ja pääomalle on saatu vain 60 - 70 prosentin korvaus. Eikä se ole riittävä innostaja tuotantoon, sanoo Kilpeläinen

Riittääkö Suomessa maitoa?

Maidontuotanto on merkittävä elinkeino: ala työllistää vähintään parisenkymmentätuhatta suomalaista. Esimerkiksi Kainuussa yhdeksän kymmenestä maatalouden tuottamasta eurosta tulee maidosta. Tätä ryhmää ja suomalaisia kuluttajia pelotteli alkuvuodesta tanskalais-ruotsalainen meijeriyhtiö Arla Ingman.

Yhtiö ilmoitti tammikuun lopulla aloittavansa ruotsalaisen maidon tuonnin, koska suomalaista maitoa ei ole riittävästi tarjolla. Maidontuottajat torppaavat väitteet riittämättömästä tuotannosta.

Samalla tuottajat kuitenkin myöntävät, että maidontuotannon kohtalonhetkiä eletään kesäkuussa. Kesäkuun loppuun mennessä käytävissä tukineuvotteluissa nimittäin ratkeaa missä määrin suomalasien maidon tuotantoa voidaan lähivuosina tukea.

Lähteet: YLE Uutiset / Ville Kolari

Lue seuraavaksi