Uhkapeli yhä useammin ylivelkaantumisen taustalla

Tietokoneella verkossa pelattavista rahapeleistä on tullut jopa työttömyyttä yleisempi maksuvaikeuksien aiheuttaja. Esimerkiksi Nordea-pankissa on tullut esiin tapauksia, joissa asuntolainan hoitoa on laiminlyöty uhkapelien takia.

talous
Kuvassa yksityiskohta nettipokerisivustosta.
YLE

Erilaiset verkkomaksupalvelut nopeine luotonottomahdollisuuksineen ja Internetin uhkapelit ovat parin viime vuoden aikana muuttuneet yhä tuhoisammaksi yhdistelmäksi peliriippuvaisille. Siinä missä aiemmin peleillä taloutensa sotkeneita tuli velkaneuvojien puheille kuukausittain, ovat nyt ongelmat esillä jopa päivittäin.

Uutena ryhmänä peliongelmaisten joukkoon ovat ilmestyneet perinteisesti tunnollisina maksajina pidetyt asuntovelalliset.

– Meillä näkyy pelaaminen sellaisena ilmiönä, että ihmiset jättävät asuntolainoja maksamatta tai maksavat myöhemmin. Sen sijaan työttömyys ei näy ollenkaan niin pahana ilmiönä, kertoo yksityistalouden ekonomisti Tarja Svartström Nordeasta.

Julkisivu halutaan pitää yllä

Ongelma ilmenee joskus myös uuden velan nostamisena vanhan maksamiseksi. Ääritapauksissa näkyy myös tolkutonta pelaamista, jolla työttömäksi jäänyt velallinen kuvittelee saavansa asuntovelkansa maksettua.

– Ihmiset eivät pysty maksamaan lainojaan, koska pelaavat. Toisaalta voi olla toisinkin päin, eli kun näyttää että on maksuvaikeuksia niin yritetään pelaamalla kattaa lainan maksut.

Peliongelmaisten joukossa on niin miehiä kuin naisia. Toisinaan ongelmaperheissä on myös lapsia. Ongelmaa ei tunnusteta helposti, eli julkisivua yritetään pitää yllä vaikka ulosotto on jo edessä.

Nordean ohessa peliongelmaisten talousvaikeudet on huomattu myös Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa.

– Ylipäänsä riippuvuudet ovat taustalla paljon ja niiden osana myös peliongelmat ovat lisääntyneet viimeisen vuoden, parin aikana, sanoo erikoistutkija Kati Rantala.

Lähteet: YLE Uutiset / Jarmo Olavi Koponen