Zimbabwelaiset hakevat turvaa Etelä-Afrikasta

Etelä-Afrikasta on tullut miljoonien kotimaansa kurjuutta pakenevien zimbabwelaisten pakopaikka. Rajan yli tulvivasta ihmisjoukosta on tullut Etelä-Afrikalle suuri ongelma.

Kuva: YLE

Pilvenpiirtäjän huippu Johannesburgin keskustassa kylpee vielä ilta-auringon loisteessa, mutta sen juurella kyyhöttävä kirkko on jo vaipunut varjoihin. Johannesburgin metodistikirkosta on tullut zimbabwelaisten pakolaisleiri.

Leskeksi jääneen Sarafinan yllytti Etelä-Afrikkaan lähtemään naapuri.

- Tulin etsimään töitä. Tammikuun jälkeen töitä ei kuitenkaan ole ollut ja yhä vain odotan, Sarafina kertoo.

Hänen Morris-poikansa sairastelee. Kirkon klinikalta saa sentään lääkkeitä vatsanpuruihin ja yskään.

Työttömyys ja rahapula vaivaavat

Zimbabwesta katsoen vauraampi naapuri siintää ihmisten silmissä onnelana. Sieltä paetaan tällä hetkellä etenkin talouden romahdusta, johon presidentti Mugabe maansa politiikallaan on ajanut.

- He ovat työttömiä, heillä on perheet elätettävinä. Rahaa ei ole ruokaan, vaatteisiin tai lasten kouluihin, kertoo metodistikirkon piispa Paul Verryn.

Etelä-Afrikassa asuu varovaistenkin arvioiden mukaan kolme miljoonaa zimbabwelaista. Heistä lähes 3 000 ihmistä on majoittunut Johannesburgin keskustan metodistikirkkoon, mutta väkijoukko pursuaa myös jalkakäytäville. Kirkolle saapuu päivittäin uusia tulijoita. Ihmisten tulo ei ole loppunut Zimbabwen yhteishallituksen muodostamiseenkaan.

- Ihmiset ovat hyvin epäileviä poliittisen tilanteen suhteen, Verryn sanoo.

Pakolaistulva kiristää ilmapiiriä

Etelä-Afrikka on puolestaan ollut kykenemätön hallitsemaan miljoonien pakolaisten sijoittamista. Näin näkyvä pakolaisongelma kiristää ilmapiiriä. Viime vuonna Etelä-Afrikka kärsi jo muukalaisvihamielisistä mellakoista, joissa väkivallan kohteeksi joutuivat etenkin zimbabwelaiset ja mosambikilaiset maahanmuuttajat.

Kirkonmiehen mukaan Etelä-Afrikan viranomaisia vaivaa myös saamattomuus:

- Hallitus on desifioinut rakennuksen kolmesti. Siihenpä heidän apunsa on rajoittunut. Auttaahan se ymmärtämään, mitä meistä ajatellaan. Olemme lutikkalinna, naureskelee Paul Verryn.

Sarafina on tehnyt jo omat johtopäätöksensä. Hän haluaa palata kotiin. Kotimatka kuitenkin maksaisi noin 30 euroa. Se on näille ihmisille iso raha.