yle.fi-etusivu

SIGin Matti Inkinen löytyi kuolleena

Laulaja ja muusikko Matti Inkinen on löydetty kuolleena. Raisiolaisen SIG-yhtyeen johtohahmona tunnettu Inkinen löydettiin maanantaina puoliltapäivin Raisionlahdelta. Hän katosi kotoaan vapun alla.

Kotimaa
Matti Inkinen 1958 - 2009
Matti Inkinen 1958 - 2009

Poliisin mukaan sivullinen henkilö oli havainnut meressä Raisionlahdella Viheriäisten aukon kohdalla Kukonpään niemen rannan läheisyydessä kelluvan jotakin.

Paikalle mennyt pelastuslaitoksen vene sai nostettua meressä kelluneen ruumiin maihin ja lähemmissä tutkimuksissa on voitu todeta kyseessä olevan Matti Inkinen.

Tähän mennessä Inkisen katoamisesta saatujen tietojen ja ruumiin löytymisen jälkeisten havaintojen perusteella ei poliisin mukaan ole syytä epäillä Inkisen joutuneen rikoksen kohteeksi.

Kateissa lähes kuukauden

Matti Inkinen katosi kotoaan keskiviikkona 29. huhtikuuta, eivätkä omaiset saaneet häneen yhteyttä. Häntä etsittiin vappuviikonloppuna Raisiosta lähipiirin voimin useiden päivien ajan tuloksetta. Lauantaina 2. toukokuuta Varsinais-Suomen poliisilaitos julkaisi hänestä katoamisilmoituksen.

Inkistä etsittiin kahtena iltana poliisin johdolla ja kymmenien, jopa sadan Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun jäsenen voimin. Etsinnät kuitenkin olivat tuloksettomia.

Viikko katoamisen jälkeen poliisi päätti luopua johdetuista maastoetsinnöistä, ja keskittyi seulomaan Inkisestä saatuja lukuisia havaintoja katoamispäivältään.

Hänet oli viimeiseksi nähty alkuiltapäivästä Nesteentien viereisellä kävelytiellä kulkemassa kohti Raisionlahtea. Vesialuetta tutkittiin vielä sukeltajien ja poliisin ruumiskoiran voimin, ennen kuin etsinnät lopetettiin tuloksettomina puolitoista viikkoa katoamien jälkeen.

Kadotessaan Inkinen oli vahvan lääkityksen alainen käytyään talven aikana läpi raskaan aivokasvainleikkauksen ja siihen liittyvän sädehoidon. Katoamista edelsi lehdistössä julkisuuteen nostettu rikosepäily laulajaa kohtaan.

Omaleimainen Suomi-rockin piristys

Vuonna 1958 Maskussa syntynyt Inkinen väritti suomalaista musiikkielämää omaleimaisella ja tunnistettavalla laulullaan yli 30 vuoden ajan.

Matti Inkisen omin sanoin "erikoinen lauluääni on seurausta nuoruuden huonoista lauluvahvistinlaitteista, oli näet ja kuulemma pakko huutaa jotta erottuisi tehokkaampien meluajien seasta".

Musiikin lisäksi hän toimi mm. psykiatrisessa kuntoutus- ja hoitotyössä, lastensuojelutyössä sekä toimittajana, ja hän vaikutti myös kotikaupunkinsa kunnallispolitiikassa. Usein Inkisen yhteydessä muistetaan myös hänen työnsä margariinitehtaan trukkikuskina.

Uuden aallon harjalla

Ensimmäisen yhtyeensä, Raisio Kidsin Matti Inkinen perusti jo vuonna 1976, mutta suosio repesi kaksi vuotta myöhemmin muotoutuneen SIGin myötä. Inkinen musisoi myös monien muiden, vaihtelevilla nimillä esiintyvien kokoonpanojen kanssa sekä sooloartistina.

SIG-yhtyeen nimen syntyperästä on liikkunut monia tarinoita, ja tunnetuin niistä johtaa Inkisen vanhaan työpaikkaan margariinitehtaalle. Vasta tänä vuonna Inkinen paljasti nimen todellisen alkuperän; nimetön yhtye ristittiin pikaisesti lehti-ilmoitukseen "Sensational Of Inksu Groupiksi", mutta hankala ja kielioppivirheenkin sisältänyt nimi ei jäänyt elämään. Niinpä nimeksi vakiintui SIG raisiolaisen margariinitehtaan pakkauskoneen innoittamana.

Raision pienoiseksi legendaksi muodostuneesta harjoitustila Pommarista huipulle ponnistanut SIG aloitti keikkailun punk-henkisenä yhtyeenä tammikuussa 1979, ja ensimmäinen levytys kuultiin uuden aallon bändejä esitelleellä "Hilse II" -kokoelmalla.

Hittikavalkadi 80-luvulla

Jo yhtyeen ensimmäinen single, alkukesästä 1980 ilmestynyt 'Tiina menee naimisiin' nosti raisiolaisyhtyeen kertaheitolla koko kansan tietoisuuteen, ja 1980-luvulla hitit seurasivat toisiaan. Todelliseen huippusuosioon SIG nousi liki kultalevyn verran myyneellä 'Vuosisadan rakkaustarina' -albumillaan vuonna 1982.

SIGin ikivihreiksi muodostuneisiin 80-luvun pop-hitteihin lukeutuvat myös mm. 'Jos taivas on vain pienille enkeleille', 'Älä sinä huoli', 'Sadan vuoden yksinäisyys', 'Ludwig van Beethoven', 'Leijailen' ja 'Hyvää syntymäpäivää'.

Hieman vaihtelevalla miehistöllä esiintynyt SIG hajosi vuonna 1987, koska kaiken saavuttanut yhtye oli kyllästynyt jatkuvana keikkailuun, ainakin tilapäisesti.

Uusia tulemisia vuosituhannen taitteessa

Elektropopin saralla sooloillut Inkinen kokosi SIGiä edeltäneen Raisio Kids -yhtyeen uudelleen vuonna 1992, mutta se ei saavuttanut suurta suosiota. Siitä muotoutunut SIG palasi parrasvaloihin vuonna 1995 hajotakseen pian uudelleen.

Seuraava tuleminen koettiin uuden vuosituhannen alkajaisiksi, ja pitkästä aikaa Inkinen musisoi jälleen yhtyeen toisen alkuperäisjäsenen, Juha Oksasen kanssa.

Vuonna 2003 päivänvalon näki 'Suomalainen pop-levy', jolta nousivat radiosoittoon mm. kappaleet 'Tuhannen ja yhden yön tarinat', 'Tähtisadetta' ja 'Näkinkenkä'.

Matti Inkinen pyöritti myös synttäripalvelua, jossa päivänsankarille saattoi tilata Inkisen soiton ja onnittelulaulun. Vuodessa puheluita kertyi kuutisensataa.

Juhlavuosi katkesi vakavaan sairauteen

Vuonna 2008 yhtye juhlisti 30-vuotista taivaltaan keikkailemalla ahkerasti ja julkaisemalla uuden singlen, 'Kuinka paljon sua rakastinkaan'.

Juhlavuoden alkupuoli sujuikin hyvin työn merkeissä, ja kesäkuun alussa juhlittiin myös Matti Inkisen 50-vuotispäiviä. Syntymäpäivä vietettiin riehakkaasti keikalla, ja mittavammin puolta vuosisataa juhlittiin heinäkuussa Raision Krookilassa.

Syys-lokakuussa alkoivat kuitenkin vaikeudet, kun laulajan aluksi mystinen sairaus pakotti yhtyeen peruuttamaan keikkansa.

Inkisellä diagnosoitiin aivokasvain, joka leikattiin lokakuun alkupuolella Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Leikkauksen jälkihoitoon kuului sädehoito ja vahva lääkitys, joiden myötä koko loppuvuoden keikat peruttiin. Vaikka leikkaus onnistui hyvin, heräsi kevään korvilla pelko sairauden uusimisesta.

Paluu lavoille jäi haaveeksi

Valonpilkahduksen toi marraskuussa 2008 SIGille myönnetty Raision kaupungin kulttuuripalkinto, joka annettiin omaperäisen yhtyeen pitkästä urasta ja leimallisesta raisiolaisuudesta.

Vastoinkäymisistä huolimatta yhtye toivoi voivansa jatkaa juhlavuotensa viettoa vielä vuoden 2009 puolella.

Toiveissa oli palata keikkalavoille kotikaupungin Raisrockissa toukokuun lopulla, ja yhtye harjoitteli vielä vapun alla. Päätös osallistumisesta tapahtumaan oli määrä tehdä vapun jälkeen Inkisen terveydentilan ehdoilla.

Lähteet: YLE Turku