Kotimaisen energian hyödyntäminen närästää kesäasukkaita Padasjoella

Kunta haluaisi työpaikat. Kotimaisen polttoaineen kuljetusta ja haketusta vastustava nettiadressi luovutettiin Padasjoen kunnalle maanantaina.

Padasjoen kunnanjohto sai vastaanottaa maanantaina uutta haketerminaalia vastustavan adressin. Pääosa parinsadan nettiallekirjoittajan joukosta on Padasjoen vapaa-ajan asukkaita. Kunnanjohdolla on tarkka paikka valita sanansa. Kesäasukkaat ovat hyvä tulonlähde, mutta niin ovat Padasjoen metsät ja uudet työpaikatkin. - Erityisesti Padasjoella metsävarojen hyödyntäminen on tärkeä näkökulma, mutta myös luvatut työpaikat. On puhuttu noin kahdestakymmenestä, sanoo kunnanjohtaja Heikki Jaakkola.

Kotimaisen polttoaineen haketerminaalia suunnitellaan Päijänteen kupeeseen entiselle tukkien vesillelaskupaikalle Maakeskeen. Puuraaka-aine tulisi rekoilla, se haketettaisiin ja vietäisiin laivalla vesitse Jyväskylään voimalaitokselle polttoon. Adressin luovuttaja, Maakeskestä kotoisin oleva Marjatta Ojala, laskettaa hankkeesta kovaa tekstiä.

-Tämähän on aivan järkyttävä kun katsoo tätä ympäristöä, sanoo Ojala kimmaltavan Päijänteen rannalla. Aivan katastrofaalinen suunnitelma. - Sanoisinko ympäristörikos.

Haketerminaalin vastustajien mukaan Suomessa voitaisiin hyvin polttaa halpaa kivihiiltä, eikä köyhdyttää metsiä. Mutta Padasjoella paikalliset viljelijät näkevät asian toisin, metsää kun kunnassa on 45 000 hehtaaria. Maakesken osakaskunnan puheenjohtaja Antti Räsänen sanoo, että bioterminaalihanke avaisi kuitupuulle uudet markkinat. - Lisäksi metsiin jää paljon hyödyntämätöntä puumassaa. Hanke toisi myös töitä koneurakoitsijoille, luettelee Räsänen.

Padasjoen hakelaitos on yksi Päijänteen - Keiteleen alueen bioterminaalihankkeista, joiden sijoituspaikoista ei ole varmuutta. Osakaskunnan puheenjohtaja ymmärtää lähialueen ihmisten vastustuksen, mutta maailma elää, lisää Räsänen. - Haitat on korvattava. Tämä on itsessään loistava hanke, sanoo Antti Räsänen.