1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaislastenlahti, Kuopio

Kallaveden rannat halutaan kuntoon

Pohjois-Savossa on kartoitettu Kallaveden rantojen kunnostustarvetta. Ympäristökeskuksen selvityksessä keskeisimmiksi ongelmiksi paljastuivat rantojen umpeenkasvu, runsas vesikasvillisuus ja mataluus. Ensimmäisten kohteiden kunnostus on määrä aloittaa ensi vuonna.

Kaislastenlahti, Kuopio
Kuopion Kaislastenlahti.
Kuopion Kaislastenlahti.YLE / Savo

Kuopion Kaislastenlahdella sijaitseva Laivaniemen vene- ja uimaranta on tyyppiesimerkki kunnostustarpeessa olevasta Kallaveden rannasta.

Sen ongelmia ovat esimerkiksi runsas vesikasvillisuus, mataluus ja vene- ja uimarannan toimintojen epäselvyys.

Maire Hänninen Kaislastenlahden kyläyhdistyksestä toivoo, että ranta saataisiin tulevaisuudessa sellaiseen kuntoon, että se pystyisi palvelemaan tasapuolisesti niin veneilijöitä, uimarannan käyttäjiä kuin muitakin vapaa-ajanviettäjiä.

- Kyläyhdistys on pitänyt rannan kohtuullisessa kunnossa, mutta tarve peruskunnostukseen on olemassa, Hänninen korostaa.

Valtaosa kunnostusehdotuksista Kuopiosta

Pohjois-Savon ympäristökeskus selvitti Kallaveden rantojen kunnostustarvetta muun muassa kyläyhdistyksiltä ja osakaskunnilta viime kesän ja alkuvuoden välisenä aikana. Reilusta viidestäkymmenestä kunnostusehdotuksesta lähes kolmekymmentä tuli Kuopiosta.

Suuria yllätyksiä kunnostustarpeissa ei ollut, mutta ilmoitettujen kohteiden määrä oli odotettua suurempi. Pienemmissä kohteissa pelkällä talkootyöllä voidaan jo saada ihmeitä aikaan, mutta esimerkiksi Kaislastenlahdella tarvitaan myös valtion rahoja.

Pohjois-Savon ympäristökeskuksen suunnittelija Ilpo Käkelä kertoo, että erityisesti ruoppausta kaipaavissa kohteissa kustannusarvio kasvaa.

- Sen vuoksi ruoppauskohteet pitää miettiä tarkkaan, että niistä saavutetaan mahdollisimman suuri vaikuttavuus ja hyöty koko vesistön tilalle, Käkelä huomauttaa.

Kunnostusten toteuttamisaikataulusta puhuttaessa ollaan vielä varovaisia. Valtion rahoitusapua tavoitellaan noin kolmellekymmenelle kohteelle, mutta yhtään rahoituspäätöstä ei vielä ole tehty. Ensimmäisten kohteiden kunnostaminen aloitettaneen kuitenkin ensi vuonna.

Reilun 80 000 euron määrärahoja kaipaavalla Kaislastenlahdella on kuitenkin erittäin hyvät mahdollisuudet olla ensimmäisenä toteutettavien kohteiden joukossa.

- Tämä on priorisoitu näihin kärkikohteisiin, että toivon mukaan se on toteutettavien kohteiden joukossa. Toinen rahoitusosapuoli on sitten yleensä ollut kunta ja nämä neuvottelut pitää sitten käydä kuntien päättävien elimien kanssa, Käkelä kertoo.

Lähteet: YLE Savo / Markku Malinen

Lue seuraavaksi