Sukeltaja tekee myös epämieluisia löytöjä Saimaalla

Saimaan Norpat sukeltavat ja kouluttavat uusia harrastajia Etelä-Karjalassa. Parasta sukeltamisessa on ympäröivän veden rauhallisuus, mutta järven pohjasta löytyy usein myös epämieluisia yllätyksiä, mm. autojen moottoreita.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Saimaan Norppien urheilusukellusseuran kouluttaja Miika Tolonen on sukeltanu laitteilla kohta kymmenen vuotta. Hän nauttii olostaan vedessä ja kouluttaa myös uusia innokkaita harrastuksen pariin.

Laitesukellusta pääsee kokeilemaan jo puolen tunnin teoriaopintojen jälkeen, mutta itsenäinen sukeltaminen vaatii kolmen kuukauden kurssin, joka sisältää teoriaa, tutustumista laitteisiin ja käytännön harjoittelua sekä altaassa että avovedessä.

Melkein kuka tahansa voi aloittaa sukellusharrastuksen. Sukeltaminen vaatii vain perusterveyttä, esimerkiksi diabetes ei ole enää este harrastukselle. Sen sijaan vakavat keuhkosairaudet estävät laitesukelluksen. Uimataito on myös ehdoton vaatimus.

Järven pohjassa on rauhallista mutta likaista

Miika Tolosen mielestä parasta sukeltamisessa on rauhallisuus ja maisemat veden pohjassa. Saimaalta löytyy mm. hulppeita, kymmenien metrien korkuisia kallioleikkauksia.

Saimaan Norpissa on noin 400 jäsentä, joista noin sata harrastaa laitesukellusta aktiivisesti. Norpat tekevät pyynnöstä myös etsintöjä, jos jotain on pudonnut veteen. Hylkyläkin löytyy silloin tällöin. Niistä tehdään aina ilmoitus museovirastooon.

Tolosen mukaan Saimaan pohjasta löytyy paljon myös epämieluisia yllätyksiä. Esimerkiksi Kirjamoista on löytynyt autonmoottoreita, hitsauspulloja ja mm. yhden kerrostalon termostaatit.

Saimaan Norpat järjestävät yhteissukelluskia läpi kesän aina torstaisin.