Arkiaskareet hoituvat tulevaisuudessa kosketuksella

Oven avaaminen, ostosten maksu tai bussiaikataulun tarkistus hoituvat tulevaisuudessa puhelimen kosketuksella. Näin uskovat kosketusteknologiaa kehittelevät suomalaistutkijat. Kosketusteknologiasta voisi olla hyötyä esimerkiksi vanhuksille ja näkövammaisille.

Kotimaa
Kännykällä luetaan tarraa
YLE

Suomalaistutkijat uskovat, että kosketusteknologia lyö itsensä läpi 2010-luvulla. NFC- eli langattoman lähikosketusteknologian avulla voi hoitaa arkiset askareet, kuten ruokaostosten maksun, puhelimen kosketuksella.

- Puhelin pannaan tiedot sisältävän tarran kohdalle. Puhelin lukee tarran tiedot ja ottaa yhteyden taustajärjestelmään, josta tieto saadaan esille, selittää erikoistutkija Tuomo Tikka Valtion teknillisestä tutkimuskeskuksesta.

Kosketusteknologiaa voi soveltaa loputtomaan määrään asioita. Elektronisen lukulaitteen kosketuksella voisi maksaa ostokset tai tarkistaa bussiaikataulut.

- Tarroja voi kiinnittää mihin vain. Vaikkapa julisteisiin tai oveen, josta saa erilaista tietoa omaan matkapuhelimeensa, Tikka listaa.

Näkövammaiset ja vanhukset hyötyvät

Valtion teknillinen tutkimuskeskus testautti kosketusnäyttöteknologiaa oululaisella vanhusryhmällä. Vanhukset saivat tilata sen avulla ruokansa kotiin. Kokeilussa vanhus kosketti puhelimella haluamansa ruoka-annoksen tiedot sisältävää tarraa. Tieto kulkeutui näin vanhainkotiin, josta ruoka toimitettiin vanhukselle.

- Osa vanhuksista ei osannut käyttää matkapuhelinta. He kuitenkin totesivat tekniikkaamme olevan helppokäyttöistä, kertoo Tikka.

Kansainvälinen NFC-yhteisö palkitsi suomalaistutkijat huhtikuussa Hot in the city -sovellutuksesta. Sovellutuksessa käyttäjä voi näyttää puhelintaan tarralle eli kuumalle pisteelle (Hot Spot). Näin voi ilmoittaa missä ja mitä on tekemässä. Sovellutusta voi käyttää myös nettiyhteisö Facebookissa.

Näkövammainen voi puhelimeen asetetulla elektronisella lukijalla lukea esimerkiksi tuotteiden pakkausselosteet.

NFC-tekniikalla varustettuja puhelimia on jo myynnissä, mutta niiden yleistyminen vaatii käyttöverkon kehittymistä. Myös valmistajien pitäisi innostua kosketusteknologiasta. Esimerkiksi matkapuhelinoperaattorien pitäisi antaa tilaa sim-korteistaan.

Kosketusteknologia on suhteellisen edullista. Elektronisella lukijalla varustettu puhelin maksaa tavallisen matkapuhelimen verran.

Lähteet: YLE Uutiset / Aishi Zidan