Kisa Oxfordin runouden professuurista muuttui draamaksi

Oxfordin yliopiston runouden professuuri on jälleen täyttämättä. Virkaan valittu Ruth Padel luopui tehtävästä vain reilu viikko valintansa jälkeen, kun hänet yhdistettiin toisen kandidaatin kisasta pudottaneeseen lokakampanjaan.

kulttuuri
Ruth Padel lukee runoja Lontoossa 2008 aurinkoisena päivänä.
Ruth Padel lukee runoja Lontoossa 2008Ruth Padel

Ennakkosuosikki virkaan oli nobel-palkittu runoilija Derek Walcott. Hän kuitenkin luopui ehdokkuudestaan sen jälkeen kun Oxfordin opettajien postilaatikoihin alkoi sadella valokopioita kirjasta, jossa käsitellään Walcottiin 20 vuotta sitten kohdistettuja epäilyjä oppilaiden seksuaalisesta häirinnästä. Padel valittiin tämän jälkeen äänestyksessä professoriksi.

Viikonloppuna kuitenkin selvisi, että Padel oli itse vinkannut kirjasta tiedotusvälineille. Vinkin sai muun muassa London’s Evening Standard -lehti, joka ei tarttunut aiheeseen, mutta julkisti myöhemmin Padelin lähettämän sähköpostiviestin.

Padel pahoitteli erotessaan tekoaan. Hän sanoo toimineensa oppilaiden edun nimissä, mutta ymmärtävänsä, millaisen vaikutelman toimista saa. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei tiedä Walcottia vastaan suunnatun kirjekampanjan tekijöitä. Guardian-lehden haastattelussa Padel vihjaa, että kirjekampanja saattaisikin olla salaliitto häntä itseään vastaan.

Sekä Walcott että Padel ovat sanoneet, etteivät aio pyrkiä virkaan uudestaan. Padel toivoo, että tehtävään valittaisiin toinen nainen. Hän oli itse viran ensimmäinen naispuoleinen haltija koko professuurin 300-vuotisessa historiassa.

Oxfordin yliopisto kertoo aloittavansa uuden haun tehtävän täyttämiseksi tämän tai ensi vuoden puolella, kunhan kohu laantuu. Tiedotusvälineissä yhtenä mahdollisena nimenä on mainittu viime kierroksella kolmanneksi jäänyt runoilija ja kriitikko Arvind Mehrotra.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset