1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Perimätieto johti tehokkaan antibiootin jäljille

Esivanhemmilta periytyneet kertomukset Jordanian punaisen mullan ihmeominaisuuksista ovat johtaneet tukijat selvittämään, piileekö tarinoissa lääke pelättyyn sairaalabakteeriin.

Kansainvälinen tutkijaryhmä uskoo, että Jordanian punaisessa mullassa elää luonnon antibiootteja tuottavia bakteereja. Ne voisivat olla tehokas lääke stafylokokki aureusta ja muita tautien aiheuttajia vastaan.

S. aureus aiheutta ongelmia muun muassa sairaaloissa, koska tartunnat ovat yhä useammin vastustuskykyisiä antibioottilääkitykselle. Siksi uusia hoitokeinoja etsitään kiihkeästi.

Johtolankoina tutkijat ovat turvautuneet muun muassa paikallisiin luonnonlääkkeisiin, joihin yhteisöt ovat turvautuneet vuosisatojen ajan. Tällainen on myös hashmemiittien kuningaskunnassa arvostettu punainen multa.

Tutkijat ruiskuttivat multaan S. aureus ja Micrococcus luteus -bakteereja ja havaitsivat niiden kuolevan nopeasti. Kolmiviikkoisessa seurannassa luonnon abtibioottikanta myös vankistui selvästi.

Tutkijoiden mukaan tulokset kertovat, että asukkaat ovat olleet oikeassa hoitaessaan mullalla muun muassa lastensa vaippaihottumia.

Tutkimuksesta kertoo yhdysvaltalainen Applied and Environmental Microbiology -tiedelehti.