1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuivuus haihduttanut jo puolet Mead-järvestä

Yhdysvaltain lounaisosissa kärsitään pitkään jatkuneesta kuivuudesta. Kalliovuorten länsipuolelle on 2000-luvulla satanut paljon normaalia vähemmän lunta, ja sen takia moni osavaltio kärsii vesipulasta. Nevadan osavaltiossa Las Vegasin lähellä sijaitseva suuri patojärvi Lake Mead on menettänyt jo puolet vesimäärästään.

Ulkomaat
Laskevan veden paljastamia rantakallioita Mead-järvellä Nevadassa.
Laskevan veden paljastamia rantakallioita Mead-järvellä Nevadassa.YLE

Las Vegasin venesatamassa Mead-järven rannalla käy melkoinen kuhina. Auto toisensa jälkeen tuo peräkärryllä veneen, peruuttaa matalaan rantaveteen, ja päästää kalastajat, vesihiihtäjät ja muut huviveneilijät valloilleen.

Heillä on vain yksi ongelma: ranta ei millään pysy paikallaan. Vesi vetäytyy niin nopeasti, että pohjaan ankkuroitua venesatamaa joudutaan siirtämään keväisin pahimmillaan parin viikon välein.

Puistonvartija Andrew Muñoz katselee totisena järvelle; viime käynnin jälkeen rantaviiva on vetäytynyt taas metritolkulla.

- Vesi on peräisin Kalliovuorilta, joten kaikki riippuu siitä, kuinka paljon talvella sataa lunta, joka sitten sulaa ja virtaa Colorado-jokea pitkin tänne. Valitettavasti viimeisen 10 vuoden ajan olemme kärsineet kuivuudesta, Muñoz sanoo.

Las Vegas yrittää säästää vettä

Mead-järvestä saadaan parimiljoonaisen Las Vegasin juomavesi ja suuri osa Etelä-Kalifornian maatalouden kasteluvedestä. Kaikkia yllytetään säästämään vettä. Jos Las Vegasissa suostuu vaihtamaan nurmikon autiomaan kasveihin, kaupunki maksaa puutarhatyöt.

- Minä vaihdon nurmikon autiomaahan. Totta puhuen kyse ei ollut niinkään veden säästämisestä kuin siitä, ettei enää tarvitse leikata nurmikkoa, naureskelee Roger Ellis.

Joka tapauksessa Ellisin toimeentulo riippuu siitä, että järvessä on vettä - hän kun on järven suurimman laivan, Autiomaan prinsessaksi nimetyn siipiratasaluksen kapteeni. Turistien määrä on vähentynyt jo taantuman takia, ja paikalle vaivautuneet ihmettelevät silmät soikeina valkoista rantua, joka reunustaa järveä joka puolella.

Vedessä olevat mineraalit ovat jättäneet jälkensä rantakallioihin, 36 metriä korkea valkoinen raita kasvaa joka viikko.

- Olen päättänyt, ettei kuivuudesta kannata murehtia, koska en voi sille mitään. Elän päivän kerrallaan. Tänään järvessä on vielä vettä, ja se on hyvä, sanoo Lake Mead Cruises -yhtiön myyntipäällikkö Ginny Gottfredson.

Järven vesimäärästä on kuitenkin hävinnyt jo puolet. Jollei kuivuus pian helpota, Mead-järvi palautuu vähitellen autiomaaksi, jota se oli ennen kuuluisan Hooverin padon rakentamista.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi