1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äänisaaste

Äänimaisemasta on tullut melusaastetta

Äänisuunnittelun ja akustiikan arvostus kaipaisi tuntuvaa kohentumista. Vaikka tietoisuus on kasvanut niin Oulussa tiistaina Ecophonin järjestämään alan tilaisuuteen osallistui vain kourallinen kiinnostuneita.

äänisaaste
Hietasaaren ulkoilureitti kesällä 2006.
YLE / Reijo Lähteenmäki

Suomessa on vähitellen muotoutunut melun sietoa edellyttävä kulttuuri. Kaupunkilaisia on kehotettu sietämään melua vetoamalla muun muassa taloudellisiin syihin, kuten työpaikkojen säilymiseen, kansainväliseen kilpailukykyyn sekä yksilönvapauteen. Samaan aikaan myös äänisuunnittelun ja akustiikan arvostus kaipaisi tuntuvaa kohentamista. Tänään Jo yli miljoona suomalaista altistuu liian suurelle melulle.

KAikesdta tästä huolimatta akustisia kattoja valmistavan Ecophonin akustiikan aamupäivä -seminaari keräsi tiistaina Ouluun vain kourallisen kiinnostuneita. Tilaisuuden pääpuhuja melusta, äänisaasteesta ja hiljaisuudesta väitellyt tohtori Outi Ampuja on syystäkin huolissaan siitä, että melu olisi luonnollinen osa kaupunkielämää.

- Valittamista ei meidän kulttuurissa hirveen hyvin siedetä. Mielellään sanotaan, että muuta maalle jos et kestä kaupungissa melua. Tottakai melu kuuluu kaupunkiin. Helposti leimataan turhan valittajaksi vaikka oikeasti kysymys on vakavasta ympäristöongelmasta, jolla on vakavia terveysvaikutuksia.

Koulutusta kaivataan

Jo yli miljoona suomalaista altistuu liian suurelle, yli 55 desibelin melutasolle ympäristössään ja suoranaista meluherkkyyttä kokee 40 prosenttia ihmisistä. Tästä huolimatta Suomessa ei ole rakentamista koskevaa akustiikan koulutusta.

Koulutuksen puutteea on muodostumassa pullonkaulaksi oikeanlaisen äänisuunnittelun siirtämisessä rakentamiseen, arvioi äänisuunnittelusta ja akustiikasta konsultoiva Mikko Kylliäinen

- Meillä on nyt varsin hyviä ohjeita kotimaassakin, mutta kysymys on siitä, että oikeastaan opiskeluaikana rakennusalalle valmistuvat ihmiset eivät saa tietoutta tästä niin silloin ollaan tavallaan lähtöpisteessä siinä vaiheessa kun aloitetaan työelämässä.

Rockmuusikkonakin tunnettu filosofian tohtori lataa vielä kovilla. Onko Suomeen syntymässä hiljaisuuteen liittyvää eriarvoisuutta, kun varakkaammilla on mahdollisuus valita rauhallisempi paikka asua?

- Kiinteistövälittäjät tietävät, että kadun puolella olevat asunnot ovat vähän halvempia kuin ne jotka sijaitsevat rauhaisella sisäpihalla. Ja siellä missä on korkein lentomelu niin siellä oli tutkimuksen mukaan sen alueen köyhimmät asukkaat, Ampuja maalailee.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi